OL-atleterne skal sælge sig selv på og uden for banen

Skrevet af admin

05/08/2016

Dagens topnyheder

Når de olympiske atleter skal i aktion de kommende uger, handler det først og fremmest om at præstere på et så højt sportslige niveau som muligt.

Men OL er samtidig den bedste eksponeringsmulighed for mange mindre sportsgrene, hvor udøverne ikke er genstand for massiv opmærksomhed på ugentlig basis, som de bedste tennis-, fodbold- og håndboldspillere er det.

Selv om reglerne forbyder atleterne at klæde sig ud som reklamesøjler under OL, er eksponeringen afgørende for, at man kan lokke nye sponsorer til sig i perioden efter OL.

Det er en stor fordel at kunne præstere både på og uden for banen, siger sportsøkonom og brandingekspert Kenneth Cortsen fra University College Nordjylland.

- Atleterne fra nichesportsgrene har alt andet end lige vanskeligere ved at finde samarbejdspartnere end kolleger fra store, massivt eksponerede sportsgrene, men OL er et megaevent og dermed et godt udstillingsvindue for alle atleter.

- Det kræver solide sportslige præstationer samt en god pr- og markedsføringsstrategi at lokke sponsorer til. Med det mener jeg, at det er vigtigt, at atleterne selv forstår, at de ved at være innovative og kreative kan skabe en positiv synlighed på for eksempel sociale medier.

- Der har de mulighed for at opnå viral spredning, og det er et område, som betyder mere og mere for sponsorerne. Så man skal også kunne levere til en guldmedalje uden for banen, siger Kenneth Cortsen.

I forhold til at være interessant for sponsorer er atleternes brand selvforstærkende, når de også præsterer godt. Det gælder for eksempel kajakverdensmesteren René Holten Poulsen, der er sponsoreret af Red Bull, siger brandingforskeren.

For de fleste atleter er det sponsorernes marked - og ikke omvendt. Derfor skal atleterne være med på sponsorens præmisser og udnytte den aktuelle stjernestatus, de måtte have, siger Cortsen.

Han fremhæver Caroline Wozniackis villighed til at deltage i reklamer og kampagner samt bordtennisspilleren Mie Skov og svømmeren Jeanette Ottesens optræden i "Vild med dans" som eksempler på udøvere, der har skabt sig selv et positivt brand.

- Virksomheder ønsker at blive forbundet med vindere, fordi fans forbinder sig med de bedste atleter. Men man kan godt sælge sig selv, selv om man bliver nummer fem, hvis man formår at blive vellidt i offentligheden.

- Eddie "The Eagle" (britisk skihopper ved vinter-OL i 1988, red.) formåede også at få spotlight på sin person og sit mål med sporten, og derigennem hentede han sponsorater, selv om han var en atlet, der ikke vandt noget i en nichesportsgren, siger Kenneth Cortsen.

/ritzau/