Olieprisen i stort fald: Laveste niveau længe

Foto: Shutterstock

Olieprisen er lige nu lavere end før invasionens begyndelse.

Skyhøje priser på benzin og diesel har været en permanent tilstand siden 24. februar, hvor Rusland indledte en invasion af Ukraine. Det har ikke været dårligt for diverse olieselskaber, som har høstet store overskud i samme periode.

Det kan dog snart være slut, for for første gang siden krigens begyndelse er prisen på en tønde råolie nu lavere end det var tilfældet før krigens begyndelse. 

Læs også

Saveus kritiserer Janni Pedersen fra Go' aften Danmark: "Det var fucking akavet"

Det er frygten for blandt andet økonomisk recession, som nu får olieprisen til at falde drastisk. Den seneste uge er prisen på det internationale benchmark Brent-råolie faldet med næsten ti procent. Det samme er sket for den amerikanske Crude-råolie.

Det betyder, at begge priser nu er faldet så meget, at markedet er under prisniveauet i februardagene op til invasionen af Ukraine. Det store fald kan være et tegn på en stigende frygt for, at verdens energiefterspørgsel vil falde markant grundet generel økonomisk nedgang.

»Den største drivkraft bag dette fald er, at investorer retter deres opmærksomhed mod muligheden for en recession, og hvordan det kan påvirke efterspørgslen,« siger Faisal A. Hersi, energianaltytiker hos Edward Jones til The New York Times.

Da Rusland invaderede Ukraine, eksploderede olieprisen med det samme. I marts ramte prisen på Brent-råolie sit højeste på næsten 128 dollar pr. tønde.

Den høje stigning var en direkte årsag af de økonomiske sanktioner, som Rusland blev ramt af i kølvandet på invasionen. Det begrænsede blandt andet eksporten af olie.

Siden prisen toppede i marts måned, er den nu faldet med 26 procent - altså knap ¼. Torsdag lukkede markedet for Brent-råolie på 94,12 dollar. Til sammenligning lå prisen 23. februar, dagen inden invasionen af Ukraine, på 96,84 dollar.

Læs også

Ny tragedie i forlystelsespark: 57-årig kvinde falder ud af rutsjebane og dør

 

Dagens Gossip