Olieudslip: Ordførere kræver handling i olieskandale

Skrevet af admin

08/12/2014

Dagens topnyheder

Der skal placeres et ansvar, og det skal undersøges til bunds, hvorfor et olieudslip ved Fredericia ikke blev stoppet tidligere.

Det siger miljøordførerne fra både Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti mandag til Ritzau.

Søndag kunne DR's 21 Søndag afsløre, at en havneterminal ejet af Shell siden 1980'erne har forurenet et stort område med olie.

Til trods for, at både kommune og Shell havde kendskab til problemet, blev der ikke ført kontrol med udslippet før 2011. Her viste det sig, at udspillet havde forurenet både grundvandet og den nærmeste badestrand.

Det forløb står mange af partiernes ordfører uforstående overfor. En af dem er Henrik Høegh fra Venstre:

- Hvis det er tilfældet, at Shell blot har valgt at lade tiden gå for at sende aben videre til kommunen, så er det noget, vi må se på. Jeg bryder mig ikke om, at man har kendt til problemet i 1980'erne uden at reagere.

- Derfor må der være en minister og et departement, der er på overarbejde nu. Jeg vil i hvert fald spørge ministeren, hvordan vi kunne komme i den situation, siger Henrik Høegh.

Også hos Dansk Folkeparti står man uforstående over sagens forløb.

- Det er ikke acceptabelt, at der går så mange år, før man undersøger, om problemet er løst.

- Derfor skal vi nu til at undersøge, om de rette procedurer er blevet overholdt, og hvis ikke, hvem der så bærer ansvaret. Det er i hvert fald et spørgsmål, jeg vil tage videre til miljøministeren, siger Pia Adelsteen, miljøordfører for Dansk Folkeparti.

Per Clausen, miljøordfører hos Enhedslisten mener, at ansvaret for udslippet kan placeres flere steder.

- For mig er der ikke nogen tvivl om, at Shell har det moralske ansvar for at rydde op efter den massive olieforurening i Fredericia.

- Tilsyneladende har man i årtier været vidende om den massive forurening uden at gøre noget effektivt for at stoppe den, så uanset alt juristeri er der for mig ingen tvivl om, hvem der bærer hovedansvaret for denne massive forurening.

- Også myndighederne har imidlertid svigtet. Hvordan kan en sådan forurening få lov til at brede sig i årtier, uden at myndighederne griber ind, og uden at man gør offentligheden opmærksom på problemerne, siger Per Clausen.

Det forventes, at oprydningsarbejdet i Fredericia kommer til at koste mellem 50-100 millioner kroner.

/ritzau/