Ombudsmand overvejer at undersøge Eritrea-rapport

Skrevet af admin

06/12/2014

Dagens topnyheder

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, overvejer at gå ind i sagen om Udlændingestyrelsens omdiskuterede rapport om forholdene i Eritrea, oplyser han til DR.

- Jeg kan bekræfte, at vi overvejer, om vi på eget initiativ skal se på Eritrea-sagen eller i hvert fald dele af den. Det kræver afklaring af nogle spørgsmål, og det er vi i gang med, skriver Jørgen Steen Sørensen til DR.

Den endelige beslutning træffer han i begyndelsen af næste uge.

I Udlændingestyrelsen står vicedirektør Lykke Sørensen klar til at hjælpe ombudsmanden.

- Vi vil naturligvis oplyse Folketingets Ombudsmand nøje om de forhold, der måtte ønskes belyst, skriver hun i en kort kommentar til Ritzau.

Udlændingestyrelsens rapport fik i sidste weekend en hård medfart, da professor Gaim Kibreab, den eneste navngivne kilde i rapporten, trak sig fra rapporten, fordi han følte sig forrådt og misbrugt af de danske embedsmænd.

Helt specifikt anføres det i rapporten, at det ikke længere er helt så risikabelt for folk i Eritrea at flygte fra landets såkaldte nationaltjeneste, der er en særegen blanding af militærtjeneste og arbejde for staten og regeringen.

Men det stemmer ikke overens med andet gængs materiale om Eritrea, mener kritikere, der blandt andet tæller Amnesty International og Dansk Flygtningehjælp.

Også internt i Udlændingestyrelsen har rapporten udløst kritik.

Ifølge Berlingske er to ansatte, der har været med til at udarbejde rapporten, i dag sygemeldt.

Ifølge avisen deltog begge embedsmænd i en rejse til Eritrea i oktober med henblik på at undersøge forholdene i det afrikanske land. Men de var uenige i den måde, som oplysningerne fra turen er blevet anvendt på i rapporten.

Fredag krævede justitsminister Mette Frederiksen (S) en hurtig redegørelse i sagen.

- Vi skal have undersøgt, hvordan rapporten er blevet til. Det er jo det, der tilsyneladende fra nogle medarbejderes side bliver rejst kritik af. Det bliver jeg naturligvis nødt til at finde ud, siger Mette Frederiksen.

Justitsministeren slår fast, at redegørelsen alene går på forløbet i udarbejdelsen af rapporten og ikke selve indholdet.

/ritzau/