Opgaven med afviste asylansøgere er til at overskue

Skrevet af admin

28/01/2016

Mest læste i dag

Mens man i Sverige forbereder sig på en enorm opgave med at hjemsende de op mod 80.000 asylansøgere, der forventes at få afslag på deres ansøgning, er der anderledes ro på hos de danske myndigheder.

I hvert fald forventer Richard La Cour, der er chef for Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter, ikke nær samme arbejdsbyrde som hans svenske kolleger gør.

- Vi har indtil videre ikke kunnet registrere nogen massiv tilgang af folk i udsendelsesposition.

- Selv om der skete en pæn stigning i antallet af asylansøgere i Danmark sidste år, så har mange af dem været syrere eller eritreere, og de får med stor sandsynlighed asyl.

- Derfor lægger de mere pres på kommunerne end på os, siger han.

Ifølge Udlændingestyrelsens seneste opgørelse, der gælder til og med 30. november sidste år, søgte 18.492 personer asyl i de første 11 måneder af 2015.

Men da anerkendelsesprocenten i asylsager ligger på 86 procent, er restgruppen ganske begrænset.

Helt præcist er der ifølge den seneste opgørelse 1339 personer, der står til at blive udvist, og det er faktisk færre, end der var ved årets udgang i årene 2012-2014.

Situationen udvikler sig dog hele tiden, og den følger Rigspolitiet nøje med i.

- På det seneste har vi set en tendens til, at der kommer flere afghanere, irakere og iranere, og særligt de to sidste lande kan volde problemer.

- Men reelt er vi først klogere til efteråret, for der går måneder med at behandle asylansøgningerne, og så er der hele anke- og klageprocessen, siger Richard La Cour.

Han fortæller, at man fra centrets side hele tiden arbejder på at udbygge relationerne til de lande, som de afviste asylansøgere kommer fra.

- For mange landes vedkommende har vi ingen aftaler, men er afhængige af et godt samarbejde og gode relationer. Og nogle lande er der ingen problemer med, mens det går mindre godt andre steder, hvor der er helt lukket.

De svenske forventninger til antallet af udsendelser baserer sig på, at myndighederne registrerede 163.000 asylansøgere sidste år og på en afvisningsprocent på 45.

/ritzau/