Oprørsgrupper indgår fredsaftale i det centrale Afrika

Skrevet af admin

11/05/2015

Dagens topnyheder

Rivaliserende oprørsgrupper i Den Centralafrikanske Republik blev søndag enige om en fredsaftale, hvor parterne skal lægge våbnene og potentielt risikerer at skulle stilles til ansvar for krigsforbrydelser begået under den to år lange konflikt i landet.

Aftalen mellem ti væbnede grupper og forsvarsministeriet blev indgået i hovedstaden Bangui. Målet er at stoppe en blodig konflikt, der har kostet tusindvis af mennesker livet og sendt knap en million mennesker på flugt i den tidligere franske koloni.

- På vejen mod fred er dagens skridt meget vigtigt, siger Babacar Gaye, FN's øverstansvarlige i Den Centralafrikanske Republik.

Uroen i landet blussede op i marts 2013, hvor muslimske Seleka-oprørere tog magten. Det fik den kristne milits anti-balaka til at svare igen, hvorefter størstedelen af den muslimske befolkning flygtede sydpå.

I dag er der indsat en overgangsregering i landet, hvilket har givet en form for ro og orden, men folk bliver stadig dræbt i opgør mellem de rivaliserende grupper.

- Krigerne i alle de væbnede grupper accepterer og binder sig til at sætte en endelig stopper for de væbnede konflikter i Den Centralafrikanske Republik, hedder det i søndagens aftale.

Som led i aftalen vil nogle medlemmer af de respektive grupper blive indlemmet i landets hær, der får støtte til at overvåge fredsaftalen af 10.000 mand fra FN's fredsmission.

Franske styrker og styrker fra EU trækker sig ud af landet, hvor der skal holdes valg senere i år.

I aftalen opfordrer parterne også til at oprette en særlig straffedomstol. Har man været involveret i "folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden", vil man ikke kunne få amnesti, lyder det.

Tidligere i maj gik væbnede grupper i Den Centralafrikanske Republik, som har en lang historie med konflikt og uro, med til at løslade alle børnesoldater og børn, der var blevet brugt som sexslaver og børnearbejdere.

/ritzau/Reuters