Optælling: Erdogans AKP står til flertal ved tyrkisk valg

En optælling af knap halvdelen af stemmerne viser, at AKP får flertal ved valget i Tyrkiet med knap 54 procent af stemmerne ifølge tv-kanalen TRT.

Resultatet kan dog stadig nå at ændre sig markant, da optællingen i landets største byer endnu ikke er færdiggjort.

Det er små fem måneder siden, tyrkerne sidst var til valg, men søndag gik det løs igen, da landets største parti på ny forsøgte at genvinde absolut flertal i det uroplagede land.

Det ser med den foreløbige optælling ud til at være lykkes for AKP med premierminister Ahmet Davutoglu i spidsen.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, der var med til at stifte AKP, beskyldes af sine kritikere for at have tvunget nyvalget igennem, fordi AKP mistede sit absolutte flertal i juni.

Ved alle valg siden 2002 har AKP været det største parti, men ved valget i juni måtte det nøjes med 40,9 procent af stemmerne.

Det største oppositionsparti CHP får i øjeblikket 20,7 procent af stemmerne, mens det nationalistiske parti MHP får 11 procent ifølge TRT.

Det prokurdiske HDP ser med 11 procent af stemmerne ud til at komme over den tyrkiske spærregrænse på ti procent, hvilket også lykkedes ved valget for knap et halvt år siden.

To embedsmænd tilknyttet AKP giver udtryk for, at partiet vil være i stand til at danne regering alene.

En af de to embedsmænd forventer, at partiet får omkring 45-46 procent af stemmerne, når de alle er talt op.

- Hvis denne trend fortsætter, er det sandsynligt, at vi får en etpartiregering, siger den anden ifølge Reuters.

Ifølge meningsmålinger så AKP ud til at få mellem 40 og 43 procent af stemmerne, hvilket ikke vil være nok til at vinde absolut flertal.

Ved valgresultatet 7. juni opnåede partiet knap 41 procent af stemmerne, hvilket ikke var nok til at opnå absolut flertal.

De endelige resultater ventes senere på aftnen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip