59 togstationer skal lukkes.
Lige nu læser andre
Morgentrafikken snegler sig afsted, og pendlere står tæt i kupéerne, mens togene gør holdt ved stationer, hvor kun få stiger af og på.
I takt med at behovet for en mere effektiv og bæredygtig kollektiv transport vokser, rejses spørgsmålet, om alle nuværende togstop fortsat giver mening.
For selvom ekspertgruppen for fremtidens kollektive mobilitet for nylig har afleveret sine anbefalinger, mangler en væsentlig brik i puslespillet: de statslige jernbaner.
Dansk PersonTransport har derfor valgt at sætte fokus på netop den del, der mangler. Organisationen har udarbejdet analysen ‘Tid til at prioritere – Færre togstop, bedre mobilitet’, hvor 59 stationer med meget lavt passagertal identificeres som flaskehalse.
Læs også
Det skriver Dansk PersonTransport på deres hjemmeside
Ifølge analysen forlænger disse stop rejsetiden markant for titusinder af daglige pendlere.
En omlægning til busbetjening vurderes som et mere tidssvarende alternativ, særligt i tyndt befolkede områder.
Flere gevinster lurer
Ved at styrke samspillet mellem bus og tog, peger analysen på flere gevinster. Ikke alene kan det forkorte rejsetiden med op til 44 procent, det kan også frigøre midler til både hurtigere tog og grønne elbusser.
Dertil kommer muligheden for at sikre bedre service dér, hvor behovet er størst.
“Ved at omlægge disse stop til busbetjening kan vi reducere rejsetiden med op til 44 procent,” fremhæves det i analysen.
Tanken er ikke at efterlade passagerer på perronen, men snarere at tænke mobilitet smartere. Som det også konkluderes i analysen:
“Smartere samspil mellem bus og tog kan gøre den kollektive trafik mere attraktiv og effektiv – til gavn for langt flere danskere.”
Set i det lys er spørgsmålet måske ikke, om færre togstop er løsningen, men om vi har råd til at lade være.