OVERBLIK: Thornings 10 år som S-formand

Skrevet af admin

12/04/2015

Dagens topnyheder

* Da Socialdemokraterne tabte valget den 8. februar 2005, gik partiets daværende formand, Mogens Lykketoft, af. Dermed skulle der vælges en afløser.

* Frank Jensen, der havde en lang karriere på Christiansborg bag sig, stillede som ventet op for partiets venstrefløj, den såkaldte Auken-fløj.

* På partiets højrefløj - også kaldet Nyrup-fløjen - var planen at opstille Henrik Dam Kristensen, men han sprang fra. I stedet tog Helle Thorning-Schmidt overraskende kampen op, selvom hun kun lige var valgt ind i Folketinget.

* Den 12. april 2005 vandt hun formandsposten - formentlig godt hjulpet af sloganet: "Jeg kan slå Anders Fogh".

* Hun slog dog ikke Anders Fogh Rasmussen ved valget i 2007. Men fik næsten 50.000 personlige stemmer ved valget.

* I oppositionstiden lykkedes det Thorning at få ro på partiets fløje og bremse kritikken af hendes manglende arbejderånd gennem en tæt alliance med SF og Villy Søvndal.

* Alliancen var så tæt, at S og SF i 2011 gik til valg på de fælles programmer "Fair Løsning" og "Fair Forandring". Thorning lod forstå, at De Radikale ville blive nødt til at acceptere den røde skattepolitik med millionærskat og højere pensionsbeskatning.

* Efter den knebne valgsejr 15. september 2011 stod det dog klart, at Margrethe Vestager (R) med et styrket mandattal ikke ville lægge gratis stemmer til en rød regering.

* De Radikale ønskede at videreføre VK-regeringens stramme økonomiske krisepolitik med dagpengereform og beskåret adgang til efterløn. Efter tre ugers forhandling blev parterne enige om et regeringsgrundlag, som førte til hård kritik af Thorning for løftebrud.

* Mens Socialdemokraterne faldt i meningsmålingerne tog kritikken af formanden til - også internt i partiet. Både på i Folketingsgruppen og i baglandet blev der sat spørgsmålstegn ved Thornings reformkurs.

* Kulminationen kom i april 2014 på et møde i Svendborg. Forud for mødet var nogle lokalformænd i partiet gået så vidt som at tale for hendes afgang som formand. Thorning red dog stormen af, og Svendborg blev i stedet et slags vendepunkt.

* Regeringens reformtempo blev sat markant ned, og i efteråret 2014 indgik SR-regeringen en rød finanslov.

* Kombineret med bedre tal for økonomien og fremgang i meningsmålingerne har det igen givet ro i Socialdemokratiet forud for det kommende folketingsvalg.

/ritzau/