'P-pillen' til mænd kan være tæt på: Sådan virker den

Skrevet af Mathias Busekist

66 uger siden

|

14/02/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Så kvinder, nu kan I snart overlade præventionsansvaret til mænd, hvis I tør.

Dagens topnyheder

Det verdenskendte team på Weill Cornell Medicine, der ligger i hjertet af den travle storby New York, har for nylig fejret et stort medicinsk gennembrud, som de mener kan være en revolutionerende ændring inden for sundhedssektoren.

Melanie Balhach, sammen med sit hold af forskere, har udviklet samt testet en revolutionerende ny p-pille til mænd, som kan hæmme frugtbarheden i 24 timer.

Det skriver Daily Star. 

Pillen vil kunne medføre en stor reduktion i antallet af uplanlagte graviditeter samt spare millioner af par verden over for at skulle træffe svære beslutninger.

Og ifølge Melanie Balhach er det intet mindre end revolutionerende.

"Den virker inden for 30 minutter til en time," siger hun og tilføjer:

"Alle andre eksperimentelle hormonelle eller ikke-hormonelle mandlige præventionsmidler tager uger at reducere sædcelleantallet eller gøre dem ude af stand til at befrugte æg."

Lægemidlets hovedvirkning er at hæmme aktiviteten af en bestemt type enzym kaldet sAC (soluble adenylyl cyclase). Dette enzym spiller en afgørende rolle for cellernes bevægelighed, da undertrykkelse af det medfører nedsat bevægelighed, og cellerne bliver mindre i stand til at svømme.

"Det kemiske stof ophørte med at virke efter tre timer, og mændene genvandt deres fertilitet."

Lægemidlet er allerede blevet afprøvet på mus, og her har man noteret lovende resultater.

Her viste lægemidlet, at - ved blot en enkelt anvendelse - blev sædcellerne immobile i op til to og en halv time.

Professor Lonny Levin, en af medforfatterne til undersøgelsen, udtalte, at forskerholdet allerede er i gang med at udvikle sAC-hæmmere, der "er mere egnede til brug for mennesker".