På dette tidspunkt skal du IKKE spise

Skrevet af Mathias Nielsen

12/01/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny undersøgelse viser, at der især er et tidspunkt på døgnet, hvor det ikke er en god idé at spise mad. Det har en række negative konsekvenser at gøre.

Dagens topnyheder

De fleste spiser mad, når de er sultne. Så er det måske knap så vigtigt hvad klokken er. Det kan dog have indflydelse på vores vægt, og især tidspunktet kan have meget at sige.

En ny undersøgelse fra USA har kigget på, hvilke tidspunkter som er værst med hensyn til at indtage mad. Ifølge undersøgelsen, så bør man som udgangspunkt ikke spise noget som helst i de sene aftentimer.

Det påvirker nemlig kroppen på en række forskellige måder ved at øge vores appetit og ændre på vores fedtstofskifte, så vi ender med at føle os mere sultne og tage på i vægt i sidste ende.

“Alt hvad du spiser efter atten, feder om natten”, passer derfor meget godt sammen med undersøgelsen.

Den nye undersøgelse blev udført på 16 personer i trediverne, som alle i forvejen havde et BMI på over 28, hvilket er lige på grænsen til svær overvægt. Det var altså personer, som i forvejen var i en svær vægtklasse.

Formålet var at finde ud af, hvorfor sene måltider øger risikoen for fedme.

”Vi fandt frem til, at det gør en betydelig forskel, hvis man spiser fire timer senere. Det gælder for sultniveauet, måden vi forbrænder kalorier på, og den måde kroppen lagrer fedt”, forklarer forskningsleder Nina Vujovic fra Harvard Medical School i Boston, USA ifølge Illustreret Videnskab.

Samtlige deltagere fulgte en detaljeret kostplan og skulle som led i undersøgelsen gennemføre to forskellige eksperimenter. I det ene eksperiment indtog deltagerne deres måltider på normale tidspunkter af døgnet, mens de spiste de samme måltider fire timer senere i det andet eksperiment.

Undervejs fik deltagerne målt kropstemperatur, deres sultfornemmelse blev vurderet, de fik taget blodprøver og foretaget målinger af energiforbruget.

Forskerne tog desuden vævsprøver for at se, hvor meget fedt forsøgsdeltagerne lagrede i kroppen efter måltiderne. Forsøgene viste, at de måltider, som blev indtaget fire timer senere, påvirkede to hormoner, der har stor indflydelse på sult og kropsvægt.

Det ene hormon hedder leptin og fremmer mæthedsfornemmelsen. Det andet hormon, ghrelin, stimulerer sultfornemmelsen.

Ved at måle niveauerne af de to hormoner samt deres indbyrdes forhold kunne forskerne se, at sen spisning havde en dårlig indvirkning på hormonerne, som førte til øget sultfornemmelsen hos deltagerne.

Kalorieforbrændingen var også noget lavere på de sene tidspunkter. Næste gang du er sulten en sen aften, så kan du måske overveje, om det nu også er nødvendigt at spise.