Der er behov for mere personale, også om natten, hvis ældre på plejehjem skal have en bedre pleje og omsorg.
Ole Mørk Nielsen, der er formand for landets plejehjemsledere, siger til Ritzau, at det ikke kommer bag på ham, at en undersøgelse viser, at stadig flere ansatte på plejehjem oplever, at de ikke kan nå at skifte de ældres bleer eller hjælpe dem på toilettet i tide.
- Vi ved det desværre godt. Når man besparer den ene million efter den anden, så falder serviceniveauet.
- Tidspresset er ganske enkelt øget, fordi der er færre hænder. Det kan ikke undgå at gå ud over beboerne. Nogen steder er der eksempelvis kun en nattevagt, siger Ole Mørk Nielsen.
Han henviser til tal, der viser, at mens der før i tiden var 1,1 og 1,3 ansatte per plejehjemsbeboer, så ligger gennemsnittet i dag på omkring 0,7 ansatte i dag.
Samtidig er beboerne blevet dårligere og dermed mere plejekrævende:
- De fleste vil blive i eget hjem længst muligt, og da der samtidig er blevet færre pladser, betyder det, at beboerne i dag er dårligere end tidligere, siger Ole Mørk Nielsen.
- Behovet skal være meget stort for at få en plejehjemsplads.
Ifølge en rundspørge foretaget af Politiken i samarbejde med fagforeningen FOA svarer mere end hver tredje medarbejder, at det sker dagligt eller en til flere gange om ugen, at ældre går for længe med ble.
En tredjedel af de ansatte oplever også, at de dagligt eller flere gange om ugen må henvise en beboer, der beder om at komme på toilettet, til i stedet at bruge en ble.
Også Kommunernes Landsforening (KL) fastslår, at der skal flere ansatte til.
Næstformand i Social- og Sundhedsudvalget Anne Møllegaard Mortensen (DF) håber, at den ekstra milliard, der er afsat på finansloven til en mere værdig ældrepleje vil forbedre forholdene.
Men Ole Mørk Nielsen mener ikke, at milliarden for alvor vil ændre noget.
- Hvis man dividerer beløbet med antallet af plejehjemsbeboere, så er det ikke mange penge. Der skal meget mere til, ellers kan vi om et år eller to stå med den samme undersøgelse, siger han.
/ritzau/