Det skal undersøges nærmere, hvorfor over 400.000 danskere hvert år får recepter på stærke morfinpræparater.
Det mener Praktiserende Lægers Organisation (PLO) efter at tal fra Statens Serum Institut viser en stigning på 43 procent siden 2000.
I 2013 fik godt 415.000 danskere udskrevet mindst én recept på stærke smertestillende lægemidler, men tallet dækker over en blanding af meget forskellige midler - blandt andet til meget syge patienter, siger PLO's formand Bruno Meldgaard Jensen.
Han foreslår derfor, at de ansvarlige myndigheder sætter sig sammen for at afdække helt præcist, hvor der er et problem.
- Jeg efterlyser, at man afdækker problemet lidt klarere. De involverede parter - heriblandt os - er nødt til at sætte sig sammen med Sundhedsstyrelsen og sige, hvor der er et problem, og hvilke muligheder vi har, siger han.
Formanden anerkender, at danske læger udskriver mere morfin til patienter end de lande, vi sammenligner os med. Men det sker i samarbejde med patienten, og i akutte tilfælde bliver der lagt en plan for, hvor længe patienten skal tage morfinen.
- Vi udskriver jo ikke smertestillende medicin - heller ikke morfinpræparater, fordi vi synes, det er sjovt. Vi gør det fordi, patienten har et problem og forsøger i hvert tilfælde at finde bedst mulige behandling for patienten, siger Bruno Meldgaard Jensen
Flere smerteeksperter kritiserer onsdag i Politiken omfanget af morfinbehandlingen. Blandt andet efterlyser man flere smerteklinikker, der kan hjælpe med behandlingen af patienterne.
Det er PLO ikke afvisende over for, men det skal være generelle klinikker, der kan tage sig af alle typer smertepatienter, påpeger Bruno Meldgaard Jensen.
- Det hjælper ikke, at vi laver flere smerteklinikker med snævre målgrupper. Vi efterspørger smerteklinikker, der tager imod patienterne og har en bred indgangsvinkel til patientens problem, siger PLO's formand.
/ritzau/