Pokémon kaster nyt lys over virkeligheden i Syrien

Skrevet af admin

22/07/2016

Dagens topnyheder

Med en krig, der har raset i fem års tid, kan det være svært at holde verdens opmærksomhed fast på situationen i Syrien.

Det på trods af at mindst 280.000 mennesker er dræbt og halvdelen af befolkningen drevet på flugt.

Nu forsøger aktivister i Syrien at udnytte Pokémon-feberen, som har ramt det meste af verden, til at gøre opmærksom på de grusomheder, der fortsat foregår i Syrien. Og det ser ud til at lykkes.

Fotos af syriske børn, der holder billeder af tegnede Pokémon-figurer op og beder verden om at blive fundet, spredes på de sociale medier.

Billederne er taget i oprørskontrollerede områder og byer, blandt andet byen Kafr Nabl i Idlib-provinsen, hvor mindst 20 civile blev dræbt i flyangreb alene torsdag.

- Vi så, hvilken udbredelse Pokémon-spillet har fået. Og så fik vi idéen om at sende en besked fra det syriske folk på denne måde, siger en aktivist, Yasser al-Rahil, i en mail til det svenske nyhedsbureau TT.

Han er medlem af RFS, en alliance af aktivister der er imod præsident Bashar al-Assads regime.

Aktivisternes håb er, at Pokémon-kampagnen vil bidrage til, at mennesker rundt om i verden lægger pres på deres regeringer for at forsøge at gøre noget ved situationen i Syrien.

- Det er de syriske børn, der betaler prisen for den internationale passivitet, når det handler om at stoppe Assads mordmaskine. Første skridt er at stoppe regimets og russernes vilkårlige bombardementer. Det andet er at ophæve belejringen af syriske byer, skriver al-Rahil.

En anden aktivist, der bruger Pokémon-dillen til at fremme sit budskab, er den grafiske designer Moustafa Jano. Han flygtede fra Syrien, kom om bord i en gummibåd til Grækenland og bor nu i Sverige.

I en af de billedserier, han har lavet, prøver en Pokémon - som tusinder af andre - at flygte fra krigens rædsler.

- Mennesker sulter, de har ingen mad og får ingen hjælp i forsøget på at overleve. Og alt verden taler om, er Pokémon. Jeg vil bare minde om, at der stadig er mennesker det her sted, der kaldes Syrien, siger Moustafa Jano.

/ritzau/TT