Politi og kommuner: For svært at komme i bandeexit

Skrevet af admin

11/11/2013

Mest læste i dag

Det er for vanskeligt for rocker- og bandemedlemmer, som ønsker at komme ud af miljøet, at blive optaget i regeringens nationale exitprogram.

Det mener Rigspolitiet og de fem største kommuner i Danmark, som ifølge Politiken vil have justitsminister Morten Bødskov (S) til at lempe på kravet om, at rocker- og bandemedlemmer skal være registreret på politiet officielle bandeliste for at kunne indgå i exitprogrammet.

- Der er helt sikkert mulighed for at få flere ud af banderne, hvis exitprogrammet også omfatter nogle af dem, som ligger i kanten af miljøet, og som ikke er registreret, men som selvfølgelig er banderelaterede, siger Michael Ask, chef for politiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, til Politiken.

Politiken har fået adgang til en række anbefalinger fra parterne til ministeren i forbindelse med regeringens udspil til en bandepakke, som blev præsenteret for to uger siden.

I anbefalingerne skriver de, at registreringskravet betyder, at rocker- og bandemedlemmer, som faktisk ønsker at træde ud af de kriminelle grupperinger, ikke kommer i betragtning, selv om de politifagligt vurderes at være rocker- eller banderelateret.

Det rammer især bandemedlemmer fra indvandrermiljøerne, mener de.

Kravet har betydet, at der er "meget få personer" i det nationale exitprogram, skriver fem direktører fra de sociale områder i kommunerne København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg i et notat afsendt til justitsministeren.

Morten Bødskov mener, at det kan være fornuftigt at lempe på registreringskravet.

- Er der et registreringskrav, som er lidt for stift, er der ingen modvilje herfra mod at tilpasse det, men det kræver en grundigere diskussion mellem Rigspolitiet, mig selv og kommunerne, siger han til Politiken.

I øjeblikket er 30 personer indskrevet i det nationale exitprogram.

/ritzau/