Politiet forsøger at finde betjente fra Tibet-sag

Skrevet af admin

13/03/2014

Dagens topnyheder

Københavns Politi har i næsten to år afvist at kunne identificere de betjente, der i juni 2012 stod bag to indgreb mod protibetanske demonstranter under besøget af den kinesiske præsident Hu Jintao, men nu har politiet ændret holdning.

Det skriver Jyllands-Posten.

Beslutningen fra Københavns Politi er truffet efter, at både SF, Venstre og tænketanken Cepos har kritiseret, at politiet ikke er i stand til at finde frem til sine egne betjente.

- Vi har taget kritikken til os og er gået i gang med at identificere, oplyser Klaus Pedersen, senioranklager ved Københavns Politi, til Jyllands-Posten.

I en af episoderne afgjorde Københavns Byret 18. februar i år, at der var sket en ulovlig frihedsberøvelse af Thomas Götz, der blev tilbageholdt i over en time, fordi han stod med et tibetansk flag i Kongens Have, som Hu Jintao skulle igennem.

Københavns Politi fortalte byretten, at det ikke havde været "muligt" at identificere de implicerede betjente.

Klaus Pedersen fungerede som en slags forsvarer/bisidder for politiet under byretssagen, og han fortæller nu, at der ikke blev gjort det store for at finde frem til betjentene.

- Vi har måske heller ikke gjort så meget, som vi kunne, for at få det oplyst, siger han.

Årsagen til den lille indsats var, at politiet troede, at byretten alligevel ville afvise Götzs udlægning, når der ikke var andre vidner til episoden, forklarer Klaus Pedersen.

Sagen om Thomas Götz var en del af et sagskompleks med i alt seks tilbageholdte. I de fem andre sager frikendte byretten Københavns Politi. Disse sager er nu anket til landsretten.

En af sagerne handler om et ungt kærestepar, hvor kvinden fik frataget et lovligt tibetansk flag på Christiansborg Slotsplads, før Hu Jintao skulle til en statsmiddag på Christiansborg.

I et brev til parrets advokat skrev Københavns Politi i 2012, at det ville "være overordentligt ressourcekrævende" at identificere de involverede betjente. Men nu undersøges det altså alligevel.

Københavns Politi har endnu ikke besluttet, om man vil anke den dom for ulovlig frihedsberøvelse, som politiet har fået af byretten.

/ritzau/