PORTRÆT: Ilter akademiker tager magten i Afghanistan

Ashraf Ghani er mandag blevet indsat som Afghanistans nye præsident, og han kan se tilbage på en langstrakt proces og personlig forvandling i jagten på jobbet som statschef i det store krigshærgede land.

Ghani tager over efter den afgående præsident Hamid Karzai efter et tre måneder langt magtopgør, hvor både han selv og rivalen, tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah, har insisteret på at indtage præsidentposten.

Efter at have indkasseret blot 2,9 procent af stemmerne ved præsidentvalget i 2009, dukkede Ghani, en mangeårig teknokrat og professor, i år op som en strømlinet, hensynsløs og effektiv politiker, skriver The Guardian.

Garderoben var ændret fra jakkesæt til traditionelt afghansk tøj, kaffen blev opgivet for at styrke stemmen under taler, og han meldte sig sågar til kurser i vredeshåndtering i håbet om at lære at beherske sit notorisk iltre temperament.

Ashraf Ghani har en ph.d. i antropologi fra Columbia University i USA og underviste i 1970'erne og 80'erne på en række universiteter rundt om i verden, herunder det amerikanske John Hopkins University og Aarhus Universitet, hvor han var i 1977.

Herefter fulgte en årrække som økonom i Verdensbanken, inden han i 2001 vendte hjem med drømmen om at genopbygge sit land. Året efter overtog han posten som finansminister.

Som Afghanistans præsident står Ghani over for en opgave af de helt store, herunder truslen fra Taliban, som Nato efter 13 års krig fortsat ikke har formået at nedkæmpe.

Hertil kommer problemerne med en stærkt svækket økonomi, der mildest talt ikke er ombejlet af internationale investorer, skriver The Guardian.

Den økonomiske krise i landet illustreres desuden ved, at hundredtusinder af ansatte i den offentlige sektor må undvære løn i oktober, da regeringen ikke har råd til at betale de ansatte.

Ghani har lovet at slå ned på korruption, gennemføre smertefulde reformer, skabe en million job og underskrive en langstrakt sikkerhedsaftale med USA, der vil sikre penge og anden støtte til landets politi og militær.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip