PORTRÆT: Indisk nobelmodtager i kamp mod børneslaveri

Skrevet af admin

10/10/2014

Mest læste i dag

Kailash Satyarthi, som modtager Nobels fredspris sammen med 17-årige Malala Yousafzay, har befriet titusindvis af børn fra slavearbejde på indiske fabrikker med sin organisation Bachpan Bachao Andolan.

Satyarthi er født 11. januar 1954 i det centrale Indien og er uddannet elektroingeniør. Men fra han var 26 år gammel, har han kæmpet mod børnearbejde.

Han begynde sit arbejde ved at arrangere razziaer på indiske fabrikker, hvor børn og hele familier arbejder med blandt andet at sy tæpper.

Ofte drejer det sig om bundet arbejde, hvor familier låner penge af arbejdsgiveren og bliver nødt til at arbejde, til lånet kan tilbagebetales. Men meget ofte tjener familierne ikke nok til at købe sig fri.

Satyarthi organiserede Global March Against Child Labor i 1990'erne. Det er en organisation, som kæmper for at befri børn, som bliver misbrugt i moderne slaveri verden over.

Malala og Satyarthi får Nobelprisen for "deres kamp mod undertrykkelse af børn og unge mennesker og for alle børns ret til at få en uddannelse".

Aktivisten har også startet Rugmark - et projekt som mærker tæpper, der ikke er produceret af børn. Fabrikkerne, som har lov til at sætte det særlige Rugmark-mærke på sine varer, har indvilliget i at blive inspiceret jævnligt.

Satyarthi har tidligere sagt, at hans sociale bevidsthed blev vækket, da han var seks år gammel og lagde mærke til, at en dreng på hans egen alder sad på trappen uden for skolen sammen med sin far og pudsede sko.

Da han blev ældre, fik han en enorm trang til at gøre noget og være med til at løse problemet, og dermed startede hans karriere som aktivist i stedet for ingeniør.

- Jeg ser det som en test. Det er en eksamen i moral, som jeg skal igennem, at stå op imod social ondskab, sagde han i et interview med Robert F. Kennedy Center for Retfærdighed og Menneskerettigheder i 2010.

/ritzau/AFP