Privatliv på nettet giver problemer i EU

Skrevet af admin

23/01/2014

Dagens topnyheder

EU's altid kampberedte justitskommissær, luxembourgeren Viviane Reding, erkender torsdag, at det formentlig kommer til at tage endnu en rum tid, før man får opdateret EU's 19 år gamle regler for databeskyttelse.

På lørdag er det to år siden, Reding kom med sit omfattende reformforslag, der skal tage højde for internettets nye virkelighed, hvor vi deler stort og småt via blandt andet Facebook og Google.

- Jeg tror, det kan være muligt at enes i juni, siger Reding i forbindelse med et uformelt møde torsdag mellem EU's justits- og indenrigsministre i den græske hovedstad, Athen.

Redings antydning af, at ministrene måske kan enes i juni - og ikke før - betyder i praksis, at den nye og meget omfattende lovgivning næppe kan nå at lande i år.

For efter at ministrene er enige, skal sagen forhandles på plads med Europaparlamentet, som er på valg i maj. Da EU-Kommissionen også bliver udskiftet til efteråret, betyder en forsinkelse til juni dermed nemt en forsinkelse til næste år.

- Det vil være et kæmpe tilbageslag, siger den spanske socialdemokrat Juan Fernando Lopez Aguilar, der er formand for parlamentets borgerrettighedsudvalg, til Ritzau.

Den danske justitsminister, Karen Hækkerup (S), er dog knap så bekymret over udsigten til yderligere forsinkelser.

- Der er ikke noget, der haster så meget, at det skal ende med at blive noget japværk. At det ikke er gjort grundigt. Jeg synes ikke, vi skal ende med noget, som ikke er gjort godt nok, siger Hækkerup til Ritzau.

En opdatering af EU's databeskyttelsesregler er en af de tungeste, teknisk mest komplicerede og politisk mest følsomme reformer i EU-regi.

De nye regler skal blandt andet forholde sig til borgernes ret til at få slettet gamle data fra internettet og til hvilke myndigheder, der behandler klager i sager med rod i det grænseløse internet.

Det er kompliceret, dels fordi EU-landene har meget forskellige lovgivninger, traditioner og historiske erfaringer for, hvor meget virksomheder og myndigheder bør vide og dele om borgerne.

Og dels fordi reformen er tørnet ind i den spændte debat i kølvandet på afsløringerne af omfattende amerikansk overvågning i Europa.

/ritzau/