Professor: Fri proces for 23 irakere er ikke nok

Skrevet af admin

18/09/2015

Dagens topnyheder

Selvom 23 irakere nu får fri proces til at føre sag mod Danmark, så ændrer det ikke på, at Irakkommissionen mangler at gøre sit arbejde færdigt, hvis man vil ordentlig til bunds i Danmarks rolle i krigen.

Det mener Jørgen Albæk Jensen, professor ved Aarhus Universitet og tidligere medlem af Irakkommissionen.

- Vi skal huske på, at det kun drejer sig om 23 irakere. Hvis Irakkommissionen stadig eksisterede, ville vi kunne komme meget dybere ind i sagen, da vi havde fri adgang til alle dokumenter, siger han.

Kommissionen blev nedlagt i juli i år, fordi regeringen mente, at man havde fået afdækket Danmarks rolle i sagen.

- Nu har vi efterhånden fået undersøgt denne her sag til bunds, og jeg synes ærlig talt, det er en uskik at lade politisk uenighed blive til juridiske spidsfindigheder, sagde Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen til Politiken i forbindelse med lukningen af kommissionen.

Men i dag har Procesbevillingsnævnet så givet 23 irakere fri proces til at føre sag mod Danmark for medvirken til tortur i Irak i 2004.

Det betyder blandt andet, at de kan få betalt rejsen fra Mellemøsten, så de kan deltage i retssagen, der skal køre i Østre Landsret.

I sagen, der er rejst mod Forsvarsministeriet, kræver irakerne hver 60.001 kroner i erstatning, fordi de, efter at være taget til fange af danske soldater, blev overdraget til de irakiske myndigheder, der udsatte dem for tortur.

Sagen har verseret ved de danske domstole siden 2011, og der er fem gange tidligere i Civilstyrelsen og Procesbevillingsnævnet givet afslag på fri proces.

Foreløbig er der aftalt et retsmøde 9. november, hvorefter landsdommerne ifølge Forsvarsministeriet kan tage stilling til processens køreplan.

- Og det er selvfølgelig glædeligt, at de 23 irakere får fri proces, siger Jørgen Albæk Jensen.

Hos Amnesty International er man også begejstret.

- Det er meget glædeligt. Særligt for irakerne, men i realiteten for os alle sammen. Retstilstanden er usikker på det her område, og siden 2001 har man diskuteret, hvordan man skal reagere, hvis man har overværet tortur, siger juridisk konsulent Claus Juul.

- Forhåbentlig kan den her afgørelse give mere klarhed. Det er et væsentligt samfundsanliggende, og jeg håber på en klar og tydelig dom.

/ritzau/