Professor: Ikke mange regler for statsminister-skifte

Skrevet af admin

16/07/2014

Dagens topnyheder

Hvis - og med streg under hvis - statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skulle ende med at få et topjob i EU, vil en overdragelse af posten som landets leder formentlig gå lynhurtigt.

Det siger professor Tim Knudsen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Der er faktisk ikke en vældig masse nedskrevne regler for den slags. Men man kan alligevel godt forudse, hvad der sker, siger han.

- Helle Thorning vil snarest gå til dronningen og begære sin afsked og foreslå - formentlig Mette Frederiksen - som konstitueret statsminister, siger Tim Knudsen.

- Den konstitution vil så vare ved, indtil Folketinget har været samlet og konstateret, at der ikke er et flertal, der er utilfreds med hende som statsminister.

Selvom der altså ikke er nogen regler for, hvor lang tid der skal gå før Helle Thorning-Schmidt formelt tager sin afsked, så mener Tim Knudsen ikke, at hverken Helle Thorning eller resten af regeringen har nogen interesse i at trække tingene ud.

- Det vil være en underligt svævende situation, hvis man har en statsminister, som alle ved vil træde fra om et par uger eller sådan noget. Hun vil selv stå lidt svag som statsminister i den periode, så det vil være i regeringens interesse at få det hurtigt på plads, siger han.

Der er faktisk heller ingen formelle regler for konstitueringer af statsministre. Første gang, en statsminister blev konstitueret, var i kølvandet på Hans Hedtofts (S) død i 1955, hvor daværende udenrigsminister H.C. Hansen måtte overtage.

Det samme skete igen i 1972, da Jens Otto Krag (S) pludselig trak sig ud af politik og pegede på Anker Jørgensen.

Her blev udenrigsminister K.B. Andersen konstitueret som statsminister i to dage, inden Anker Jørgensen tog over.

Skulle det ske, at Thorning-Schmidt forlader dansk politik til fordel for et topjob i EU, skal Socialdemokraterne sideløbende med det statsministerielle aspekt naturligvis også have en ny formand.

Og her er der noget mere fastlagte rammer.

Det ventes, at partiets hovedbestyrelse vil blive indkaldt med ultrakort varsel for at lægge en køreplan for udskiftningen. Og så vil en ny formand formelt kunne vælges på en ekstraordinær kongres umiddelbart efter sommerferien, hvor en urafstemning blandt medlemmerne kan komme på tale.

Her er beskæftigelsesminister Mette Frederiksen blevet nævnt som den absolutte favorit til at skulle overtage posten, hvis det skulle komme dertil.

/ritzau/