Professor: Let at aflytte udvalgte mobiler

Skrevet af admin

25/10/2013

Dagens topnyheder

Når politiet aflytter telefoner i forbindelse med efterforskning, sker det via et teleselskab, men det er forholdsvis uproblematisk at tappe mobiltelefonsamtaler uden om selskaberne.

Det er formentlig sådan, det er foregået i de tilfælde, hvor den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA angiveligt har aflyttet europæiske statslederes mobiltelefoner, herunder den tyske forbundskansler Angela Merkels.

- Nu ved jeg ikke, hvordan det er foregået, men det er faktisk ikke særlig svært, fortæller professor Ivan Bjerre Damgård fra Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet.

Ifølge ham er det mest sandsynlige, at spionerne enten har hacket mobiltelefonerne og på den måde fået fuld adgang, eller også har de tappet mobiltelefonens radiosignal fra luften.

- Hvis man er gået efter en bestemt toppolitiker, så har man nok villet ofre nogle ressourcer på at gøre det, og så er det mest effektive garanteret at gå efter en aflytning af telefonen via det luftbårne net, siger Ivan Bjerre Damgård.

Mobiltelefoner fungerer på den måde, at de via et krypteret radiosignal kommunikerer med en stationær modtage- og sendestation, en såkaldt basestation. Ifølge Ivan Bjerre Damgård er krypteringen dog ofte nem at bryde.

Udfordringen er i første omgang at opfange signalet fra netop den telefon, som man er interesseret i at aflytte.

- Når mobiltelefonen vågner op og leder efter en antenne, den kan forbinde sig til, vil den typisk tage det stærkeste signal, fortæller Ivan Bjerre Damgård.

- Og hvis du har nogen i nærheden, som har udstyret i orden, så kan de med det lave et signal og lade, som om det er en basestation. Umiddelbart kan du ikke dekryptere det signal, som kommer bagefter, men du har fat i telefonen, siger han.

/ritzau/