Professor: Ytringsfrihed sat ud af kraft i Tibet-sag

Skrevet af admin

02/10/2015

Mest læste i dag

- Der hviler en meget grim skygge over sagen.

Det mener Jørn Vestergaard, som er professor i strafferet ved Københavns Universitet om sagen vedrørende det tibetanske flag og det danske politi.

Det er kommet frem, at der var en såkaldt operationsbefaling til politiet om, at holde personer, der ville demonstrere, på så stor afstand af den prominente kinesiske gæst Hu Jintao, at han ikke ville kunne se dem.

Professoren vurderer, at sagen "i allerhøjeste grad" kan vise sig at være alvorlig.

- Grundlæggende handler den jo om, at nogen tilsyneladende har besluttet at sætte grundlovens bestemmelser om ytringsfrihed og forsamlingsfrihed ud af kraft for at undgå at sætte den daværende kinesiske præsident i forlegenhed, og det er jo principielt helt ude af tangenten, siger han.

Justitsminister Søren Pind (V), har nedsat en undersøgelseskommission som har til opgave, at komme til bunds i sagen og få alt ud i det åbne.

Den præcise opgave til kommissionen er endnu ikke formuleret, men Søren Pind ønsker både indgreb over for ytringsfriheden og den efterfølgende misinformation undersøgt, og det er ifølge Vestergaard den eneste rigtige beslutning af justitsministeren.

- Det er nærliggende at gøre sig den tanke, at der måske har været højtstående embedsmænd eller måske ligefrem ministre inde over, hvilket i givet fald vil være skandaløst.

- Hertil kommer så, at der igennem forløbet er blevet givet forkerte oplysninger til Folketinget, hvilket i sig selv er alvorlig sag, som det er vigtigt at få belyst med henblik på, om nogen kan gøres ansvarlige og i givet fald hvem, siger Jørn Vestergaard.

Da Kinas daværende præsident Hu Jintao kørte gennem Københavns gader i 2012, skærmede de udstationerede betjente demonstranter og fjernede deres tibetanske flag.

En enkelt fredelig demonstrant blev desuden tilbageholdt i forbindelse med statsbesøget - en tilbageholdelse, som Østre Landsret for nylig har fastslået, var helt ubegrundet.

Retten fastslog også, at politiet ved tre episoder "udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag", så det var synligt for præsidentens kortege.

Københavns Politi har imidlertid ved flere lejligheder - blandt andet overfor Folketingets retsudvalg - afvist, at der generelt blev skredet ind og frataget borgere flag.

/ritzau/