Putin fører diskret politik med besøg i Ljubljana

Skrevet af admin

30/07/2016

Mest læste i dag

Ruslands præsident, Vladimir Putin, undgik omhyggeligt at nævne de spændinger, som i dag præger forholdet mellem Moskva og Vesten, da han lørdag foretog et historisk besøg i Slovenien.

Landet var en del af det tidligere Jugoslavien og dermed en del af Østblokken, men er i dag medlem af både Nato og EU.

Den vigtigste begivenhed ved besøget var en ceremoni i Vrsic-bjergpasset i den nordlige del af Slovenien. Her blev over 300 russiske krigsfanger dræbt af en lavine i 1916.

Deres overlevende kammerater, som var sat til at opføre en bjergforsyningsvej for den østrig-ungarske hær under Første Verdenskrig, byggede et russisk kapel for ofrene.

Efter at have holdt en mindetale i kapellet tog den russiske leder til Ljubljanas centrale kirkegård for at afsløre et nyt monument for faldne russiske soldater under de to verdenskrige.

Sent på dagen skulle Putin spise på Brdo-slottet sammen med den slovenske præsident, Borut Pahor.

Den 63-årige Putin, der tidligere i år har besøgt Grækenland og Finland, har ifølge iagttagere optrappet en kampagne for at få EU til at ophæve sanktionerne mod Rusland.

Sanktionerne, der blev indført på grund af Ukraine-krisen, forhindrer personer og virksomheder tæt på Putin i at få adgang til vestlig kredit og vestlig teknologi.

De har gjort det sværere for russerne at håndtere en økonomisk krise, som blandt andet skyldes lave oliepriser.

Flere EU-diplomater siger, at russerne fører en intens lobbyvirksomhed i Øst-og Centraleuropa for at få brudt enheden i EU.

- Rusland forsøger konstant at finde manøvrer, så det kan undgå sanktioner, og det har fokus på lande, som opfattes som bløde eller svage i forhold til Moskva. De forsøger at komme af med sanktionerne med en blød, blød linje, sagde en EU-diplomat til Reuters fredag.

Diplomaten tilføjer, at Putins taktik er begyndt at virke, og at han især har fokus på Italien, Grækenland, Ungarn, Cypern, Slovakiet, Bulgarien og Slovenien.

Rusland var et stort eksportmarked for Slovenien før Ukraine-krisen, og slovenerne har ikke som Polen vakt russernes vrede ved at nedrive monumenter, der er rejst for at mindes faldne russiske soldater under Anden Verdenskrig.

/ritzau/AFP