Putin med voldsom udmelding om atomvåben: Her skal de stå

25/03/2023 20:13

Mathias Busekist

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Han siger, at de blot gør det samme, som USA gør.

Mest læste i dag

Og ifølge Putin selv er han blot ved at føre USA's arv videre, da de allerede har atomvåben hos allierede. Og det vil Putin nu også.

Således skulle han ifølge det russiske nyhedsbureau Tass have udtalt, at Rusland kommer til at have taktiske atomvåben i Belarus.

Præsidenten siger faktisk, at aftalen, som omhandler at lade Rusland stationere de taktiske atomvåben på nabolandets territorium, allerede er i hus.

Det sker på anmodning fra Belarus.

Præsidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko, skulle længe have overvejet at lade russiske atomvåben komme til Belarus, hævder Putin.

"Vi er blevet enige med Lukasjenko om, at vi vil placere taktiske atomvåben i Belarus," kommer det.

Putin understreger herefter, at det ikke kommer til at krænke aftalen om ikke-spredning af atomvåben, da det er det samme, som USA har gjort, når de har stillet atomvåben hos europæiske allierede.

"Belarus' anmodning om disse våben fra Rusland er ikke usædvanlig," siger han ifølge Tass.

Belarus grænser op til både Rusland og Ukraine, hvorfor det ikke er overraskende, at Putin længe har overvejet at lade Belarus få en mere aktiv rolle i krigen, som han indledte ved at invadere Ukraine.

I modsætning til strategiske atomvåben, der kan udslette lande, er taktiske atomvåben udviklet til at udslette fjendes militære udstyr på kamppladsen. Disse atomvåben har endnu ikke været anvendt i krigsøjemed.

Siden Rusland indledte invasionen af Ukraine 24. februar sidste år, har Putin ad flere omgange truet Ukraine samt Vesten med russiske atomvåben. 

Besked til Danmark

Putin kom som bekendt ud med en direkte besked til Danmark efter forlydender om, at det skulle være ukrainske aktivister, der havde stået bag sabotagen på Nord Stream 1 og 2.

Fordi russerne ikke kan få lov til at opholde sig i nærheden af området, sendte Putin en besked direkte til Danmark for at bede om tilladelse til at lade russerne være i området, mens de laver en undersøgelse af sabotagen.

Samtidig slog han fast, at Rusland førhen har kontaktet Danmark for at bede om at blive tildelt en plads i en international gruppe, der blev sammensat med henblik på at lave en nærmere undersøgelse.