Putins livvagt taler ud: Hans afsløringer giver dig kuldegysninger

Skrevet af Jakob A. Overgaard

12/09/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vitaliy Bryzhatiy, der tidligere har været Putins personlige bodyguard på Krim, har valgt at bryde tavsheden.

Dagens topnyheder

I et eksklusivt interview med den uafhængige tv-kanal Dozhd, afslørede han nogle dybt foruroligende detaljer om den russiske leder, Vladimir Putin.

Bryzhatiy beskrev, hvordan Putin ikke stoler på nogen, ikke engang hans egen livvagt.

Han sagde: "Vladimir Putin stoler ikke på nogen, ikke engang hans livvagter måtte vide, hvor han var." Det betød, at selvom livvagterne blev informeret om, at præsidenten skulle sove et bestemt sted, så kunne han faktisk opholde sig et helt andet sted på det tidspunkt.

Bryzhatiy beskrev endvidere, hvordan der indenfor den føderale beskyttelsestjeneste findes en speciel enhed kaldet SBP (Præsidentens Sikkerhedstjeneste). Putin stoler mest på denne enhed, og de ledsager ham på alle hans rejser.

Bryzhatiy afslørede også, hvordan Putins ankomst til Krim ofte bliver annonceret samtidigt på to lufthavne - Sevastopol og Simferopol, som ligger over 100 kilometer fra hinanden. Helikopterne landede, og Nationalgardens konvojer ankom, men præsidenten ankom måske slet ikke med flyet. Han kunne ankomme med andre transportmidler, som for eksempel med skib.

Han understregede, at "sikkerheden for den russiske præsident er på højeste niveau, fordi han er meget urolig for sit liv.." Dette blev yderligere understreget, da han beskrev, hvordan den lokale guvernør i Sevastopol tilbragte flere uger i en af statens huse i karantæne, når Putin besøgte området.

Bryzhatiy valgte at flygte fra landet efter Ruslands invasion af Ukraine, hvilket giver en indsigt i den dybe bekymring og frygt, vagten må have følt.

Det er klart, at denne afsløring giver et sjældent indblik i livet og sikkerhedsforanstaltningerne omkring den russiske præsident, og det viser, hvordan Putin allerede inden invasionen i Ukraine var bekymret for sit liv.