Radikale opfordrer til akut handling i skatteskandale

Skrevet af admin

25/10/2015

Mest læste i dag

Det er dybt urimeligt, at kommunerne skal bøde for Skats problemer med at inddrive gæld - og skatteministeren skal i sving for at finde en løsning.

Men der er ikke umiddelbart udsigt til en økonomisk håndsrækning fra staten til kommuner, der har huller i budgettet på grund af manglende gældsinddrivelse.

Sådan lyder det fra de Radikale.

- Udfordringen er selvfølgelig, at staten heller ikke kan stampe penge op af den sorte jord. Så de problemer, der er fulgt med nedlukningen af Skats it-system EFI, er der ingen nemme løsninger på, siger skatteordfører Martin Lidegaard (R).

- Det er selvfølgelig ikke rimeligt, hvis kommunerne skal hænge på hele regningen, fordi Skats it-system ikke har fungeret. Men der er meget stor forskel på, om vi taler om et to- eller trecifret millionbeløb eller et milliardbeløb.

Her og nu mangler kommunerne ifølge Berlingske 50 millioner kroner som en konsekvens af Skats beslutning om at lukke det skandaleramte inddrivelsessystem EFI.

Systemet blev sat i bero 8. september.

- Staten og kommunerne må vise en form for gensidig solidaritet, siger Martin Lidegaard og uddyber, at staten kan blive nødt til at give kommunerne en økonomisk indsprøjtning, hvis Skats problemer kommer til at koste kommunerne "dyrt".

Men først og fremmest skal alle sejl sættes ind for at kompensere for de aktuelle problemer, lyder det.

Dels bør fristen for inddrivelse af gæld udskydes med tre år, mener de Radikale. Et lovforslag om dette indgår allerede som et led i Skatteministeriets redningsplan for inddrivelsesområdet.

Og så skal Skats medarbejderstab styrkes, mener Martin Lidegaard.

- Der er ingen tvivl om, at vi er nødt til at udsætte fristen for inddrivelse af gæld i tre år. Og mens vi arbejder på et nyt it-system, må vi køre inddrivelsen manuelt, siger han.

- Hvis det kræver, at der uddannes flere medarbejdere, må man gøre det. Hvis det kræver, at man hiver nogle af dem, der er blevet fyret, ind igen, må man gøre det.

- Det her er velfærdsstatens nerve, så mål nummer et er selvfølgelig, at skatteministeren rykker hurtigt, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/