Finanstilsynet har ramt plet med de fem bud på, hvordan det danske boligmarked kan gøres mere stabilt. Det vurderer professor Jesper Rangvid fra CBS, som blandt andet stod bag den rapport om finanskrisens følger, der satte gang i arbejdet med regulering af realkreditinstitutterne.
Finanstilsynets forslag er afbalancerede og altså hverken for skrapt eller for slapt, lyder det.
- Det handler om at finde balancen mellem at begrænse nogle risici, men samtidig vil man ikke ødelægge boligmarkedet, siger Jesper Rangvid.
- Det betyder selvfølgelig, at man heller ikke begrænser risici så meget, men havde man lagt væsentligt hårdere krav, så ville det have gået ud over boligmarkedet, tilføjer han om de indgreb, som Finanstilsynet har fremlagt torsdag.
De danske afdragsfrie lån og korte rentetilpasningslån har fået kritik fra udlandet og blandt andet Danmarks Nationalbank for at øge usikkerheden på boligmarkedet.
Frygten er, at boligejerne ikke vil være i stand til at betale deres gæld, når afdragene skal falde, eller når renten stiger.
Den såkaldte tilsynsdiamant fra Finanstilsynet indeholder blandt andet planer om at begrænse mængden af afdragsfrie lån frem mod 2020. Også de helt korte rentetilpasningslån skal begrænses.
Man kan ikke udelukke, at Finanstilsynets forslag kan give boligpriserne et hak nedad, men det vil være begrænset, vurderer Jesper Rangvid:
- Af alle de ting, der bestemmer hvordan det går med boligmarkedet - renten, arbejdsløsheden, generel usikkerhed om økonomien, vandring fra land til by, så vejer tilsynsdiamanten ikke særlig tungt, siger han.
Realkreditinstitutterne kan måske også benytte lejligheden til at sætte prisen op på afdragsfrie lån for at mindske interessen, vurderer Jesper Rangvid.
- Der foregår allerede en massiv vandring væk fra f1-lån og hen mod f3, f5 og ligefrem 30-årige lån, når det handler om nye boliglån. Men for de afdragsfrie lån ser vi kun et lille fald.
- Der kan vi ikke udelukke, at de institutter, som skal have deres andel længere ned, vil sætte bidragssatser og kursskæring op. Men jeg kan ikke forestille mig, at man på basis af tilsynsdiamanten vil se voldsomme prisstigninger, siger han.
Også fra udlandet har der været efterlyst stramninger af den danske realkreditsektor - blandt andet fra IMF, OECD og flere ratingbureauer.
Ifølge Jesper Rangvid har tilsynsdiamanten i den forbindelse en meget vigtig funktion.
- Udlandet vil nok ikke ændre væsentligt syn på dansk realkredit, men det er et vigtigt signal til investorerne og så sandelig også til de danske boligejere om, at der er nogle risici ved afdragsfrie lån, siger Jesper Rangvid.
/ritzau/