Rapport: Banker sætter fortsat pengene i fossil energi

Skrevet af admin

05/11/2015

Mest læste i dag

Banker verden over sætter gennemsnitligt ni gange så mange penge i fossile brændstoffer som i vedvarende energi.

Det viser en ny rapport fra et hollandsk analyseinstitut, der har undersøgt verdens 75 største banker, og deres investeringer i kul, olie og gas overfor investeringer i sol, vind og geotermiske projekter.

Det vækker bekymring hos Lars Koch, politik- og kampagnechef i udviklingsorganisationen Ibis. Han mener, at bankerne løber fra deres samfundsansvar.

- Danske banker tager ikke ansvar for klimaet. Det er hyklerisk, når de skifter til sparepærer i bankerne som en del af deres klimaansvar, men samtidig investerer i kul og olie. Det hænger ikke sammen, siger Lars Koch til Ritzau.

Det er Lars Kochs klare overbevisning, at bankerne har et socialt ansvar, og han håber, at både danske og udenlandske banker vil binde sig til at øge investeringer i vedvarende energi.

- Bankerne bør forpligtige sig. Jeg vil mene, at man godt kan være økonomisk ansvarlig uden at investere i kul. Ligesom man heller ikke behøver at investere i porno og våben for at tjene penge, siger han.

Rapporten viser også, at der i de forgangne ti år ikke har været en stigning i andelen af grønne investeringer, hvilket også gælder for de syv danske banker, som sættes under lup i rapporten.

Spørger man Thomas H. Kjærgaard, chef for ansvarlige investeringer i Danske Bank, bruger rapporten ikke tal, han kan genkende.

- Vi kan sagtens vedkende os, at vi investerer i fossilt brændstof. Men det vi kan se, det er, at siden 2013 er andelen af fossilt brændstof faldet, og vi har investeret mere i grøn energi, siger Thomas H. Kjærgaard.

Ifølge Thomas H. Kjærgaard vil Danske Bank gerne øge investeringerne i grøn energi. men han understreger, at bankernes egentlige formål er et andet.

- Vi er sat i verden verden for at skabe kunderne det bedst mulige afkast, og det gør vi ved at investere ud fra, hvordan verden ser ud i dag, og vores samfund er i høj grad bygget på fossilt brændstof, siger Thomas H. Kjærgaard.

Thomas Kjærgaard tror til gengæld ikke, at Danske Bank ikke kan komme til at investere mere i vedvarende energi i fremtiden. Men han efterlyser fælles regler og rammer.

- Hvis vi havde fundet nogle rammer til COP-15, og havde besluttet hvilke typer af vedvarende energi, man ville satse på, så havde det været lettere for os som investorer at vide, hvor vi sikrest kunne investere, siger Thomas H. Kjærsgaard.

/ritzau/