Rapport: Grækenland kæmper med racisme

Skrevet af admin

24/02/2015

Dagens topnyheder

Grækenlands milliardgæld og den græske euros fremtid er i øjeblikket på alles læber.

Men ikke nok med det, så har det sydeuropæiske land også i bekymrende grad problemer med blandt andet racehad og racistisk motiveret vold.

Det skriver Europarådets kommission mod racisme og intolerance, ECRI, i en ny rapport, der har undersøgt udviklingen i landet siden den forrige rapport i 2009.

Komitéen roser først Grækenland for sidste efterår at have indført en ny "anti-racisme lov", der stræber efter at styrke den allerede eksisterende lovgivning på området.

Rapporten er også positiv over for en ny særlig politienhed, der skal tackle racistisk motiveret vold, samt udpegelsen af en ny anklagemyndighed med ansvar for samme område.

Men "trods fremskridt" er der stadig problemer, lyder det fra ECRI's formand, Christian Ahlund i en pressemeddelelse.

Han påpeger blandt andet, at der er "et bekymrende niveau af fremmedfrygt og vold mod flygtninge, asylansøgere og migranter".

Det højreradikale græske parti Gyldent Daggry bliver nævnt som en af grundene til, at der er sket en stigning af fremmedfrygt og racisme i det græske samfund.

Gylden Daggry har ifølge ECRI alt for længe uhindret kunnet skabe "et miljø af racehad og frygt".

Partiet bliver også kaldt nynazistisk, hvilket ledelsen dog afviser. I øjeblikket er flere personer fra partiledelsen anklaget for blandt andet drab, drabsforsøg og ulovlig våbenbesiddelse.

Som en modvægt til politisk ekstremisme opfordrer ECRI de græske myndighederne til at lancere en kampagne, der blandt andet skal tage afstand fra racistiske holdninger og "fremme en inkluderende og multikulturel tilgang til græsk identitet".

Rapporten er den femte af sin slags lavet om Grækenland og gør status over udviklingen i landet siden den forrige rapport fra 2009 indtil 18. juni 2014.

Det er dog med visse undtagelser, da den nye anti-racisme lov fra september sidste år eksempelvis også er taget med i rapportens betragtninger.

/ritzau/