Ytringsfrihed og grænser for provokation har længe været en varm kartoffel i dansk politik og retssystem. Nu har den første dom i en sag om utilbørlig behandling af et religiøst skrift skrevet sig ind i historiebøgerne.
Særligt én mand har været en frontfigur i debatten om udlændige der kommer til Danmark. Det er nemlig Rasmus Paludan.
På Bornholm har retten fredag fundet Rasmus Paludan og en bekendt skyldige i at have overtrådt den nyindførte paragraf i straffeloven, der beskytter religiøse skrifter mod vanærende behandling.
Det skriver Ekstra Bladet
Det var under Folkemødet i Allinge den 15. juni sidste år, at de to mænd i et telt hos Stram Kurs håndterede et eksemplar af koranen på en måde, der nu har ført til bødestraf.
Sider blev revet ud, og bogen endte i en vandpyt. Dommerne afviste, at seancen kunne rubriceres som kunst.
“Hvis dele af arrangementet havde et kunstnerisk tilsnit, findes et sådant alene at være etableret med det formål at foretage en ellers utilbørlig behandling,” konkluderede retten.
Sådan lyder dommen
Sagen har været ventet med stor opmærksomhed, da det er første gang, nogen er blevet dømt efter den såkaldte koranlov, som Folketinget vedtog i december 2023.
Loven kom i kølvandet på en række koranafbrændinger, der skabte røre langt ud over Danmarks grænser.
Under retssagen hævdede Paludan, at han gentagne gange havde opfordret sin bekendte til at lade være. Men videooptagelserne af optrinnet pegede i en anden retning.
Retten lagde vægt på, at han ikke alene undlod at gribe ind, men i stedet opildnede den anden mand til at fortsætte.
“De forsøger at få andre til at gøre noget ved bogen. Og da det ikke lykkes, gør de det selv,” forklarede anklager Mads Larsen i retten.
Dommen lyder på ti dagbøder à 1.000 kroner til hver af de to dømte præcis som anklageren havde krævet.
Dermed er retspraksis under den nye lov nu indledt, og spørgsmålet om balancen mellem kunst, ytringsfrihed og respekt for religiøse symboler er endnu engang sat til debat.