Red Barnet undskylder for svigt af grønlandske børn

admin

|

22/10/2015

Dagens topnyheder

- Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder.

Sådan lyder ordene på børnerettighedsorganisationen Red Barnets hjemmeside, men nu får 22 grønlændere en officiel undskyldning for, at organisationen i starten af 1950'erne ikke levede op til de ord - tværtimod.

I 1951 blev 22 grønlandske børn tvangsflyttet til Danmark af de danske myndigheder, bistået af blandt andet Red Barnet, da man ønskede at give børnene en opvækst under bedre vilkår, end det var muligt i Grønland.

- Men det var en klar krænkelse at tvangsflytte de grønlandske børn, siger Jonas Keiding Lindholm, som er konstitueret generalsekretær i Red Barnet.

- Set i et nutidigt perspektiv kan tiltaget kun karakteriseres som upassende, skadeligt for de involverede børn og i strid med børnenes grundlæggende rettigheder. Derfor giver vi nu en offentlig undskyldning til Grønland og de involverede børn.

- Børnene burde aldrig have været taget væk fra deres familier, og Red Barnet beklager at have deltaget i arrangementet, siger han.

Det var planen, at børnene skulle vende tilbage til Grønland som rollemodeller efter deres ophold i Danmark og på den måde bidrage til en større social udvikling i landet.

I Danmark blev børnene først anbragt på et børnehjem, inden de blev indkvarteret hos forskellige plejefamilier.

16 af børnene vendte efter halvandet år i Danmark, hvor de havde glemt det grønlandske sprog, tilbage til Grønland, og her blev de anbragt på et nyt børnehjem.

Red Barnets forhenværende generalsekretær Mimi Jacobsen har tidligere givet de grønlandske børn en undskyldning i et radiointerview.

På et møde den 22. oktober modtager de fire nulevende grønlænderbørn en personlig undskyldning af Jonas Keiding Lindholm og formanden for Red Barnets bestyrelse, Lars Svenning Andersen.

Den nu afdøde forfatter, radiovært og brevkasseredaktør, Tine Bryld, skrev i 1998 bogen "I den bedste mening", som beskriver det mørke kapitel i dansk socialhistorie.

I 2010 udkom filmen "Eksperimentet", som bygger på Tine Brylds bog.

/ritzau/