Regering vil fjerne indsattes gæld

Skrevet af admin

10/06/2015

Dagens topnyheder

I otte år har Den Sociale Retshjælp haft det som mærkesag, at dømte uden betalingsevne ikke skal betale deres sagsomkostninger, når de bliver løsladt fra fængslerne.

I et nyt tryghedsudspil fra regeringen, ser det ud til at blive opfyldt, såfremt de dømte holder sig ude af kriminalitet i en periode på to år.

Alligevel er Den Sociale Retshjælp provokeret af udspillet.

For mens regeringen med den ene hånd eftergiver gæld, kan den ikke samtidig finde midlerne til lade Den Sociale Retshjælp fortsætte med at yde juridisk gældsrådgivning til de indsatte.

I otte år har Den Sociale Retshjælp, rejst rundt i fængsler og udslusningspensioner for at hjælpe indsatte med at få styr på økonomien.

Men om tre uger er det slut for flere af de projekter, for da udløber satspuljemidlerne, og intet andet træder i stedet.

- Vores problem er, at når et projekt er så stort som vores og har kørt i otte år, så kan du ikke bare gå ud og få projektmidler. Så bliver det nødt til at blive statsstøttet i en eller anden kaliber, siger lederen af Den Sociale Retshjælp, Sandy Madar.

Statsstøtten ser ikke ud til at komme, og derfor har regeringens udspil en hul klang i hendes øre.

- Det er prisværdigt, at regeringen går ud og siger, at gældssanering er vigtig. Men før den gældssanering, som regeringen taler om, skal vedkommende have ryddet op i sin økonomi og have skabt et overblik. Og det er den mulighed, man er ved at fjerne, siger hun.

Den Sociale Retshjælp når ud til mellem 1500-2000 kriminelle, der har mistet overblikket over deres økonomi - herunder sagsomkostninger.

Ifølge Sandy Madar er der ikke andre instanser, der yder juridisk rådgivning på samme niveau som Den Sociale Retshjælp.

Regeringens nye udspil når derfor kun halvt i mål, hvis man spørger hende.

Hos Socialdemokratiet er man højst forundret over, at Den Sociale Retshjælp kritiserer regeringens udspil.

- Det er jo ikke nyt, at Den Sociale Retshjælp gerne vil have endnu flere penge, men jeg synes, det er besynderligt, at de kommer med den kritik på et tidspunkt, hvor vi faktisk giver 200 millioner kroner, siger socialordfører Trine Bramsen (S).

Hun mener, at Den Sociale Retshjælp bør huske på, at regeringen har støttet retshjælpen på sidste finanslov.

- Det ikke rigtigt, at vi ikke har styrket retshjælpen på det her område, siger hun.

/ritzau/