Regeringen åbner for fradrag til forældre i børnecheckstrid

Skrevet af admin

31/03/2014

Dagens topnyheder

Der er muligvis lys i sigte i form af en bred politisk aftale i sagen om den omdiskuterede børnecheck. Det skriver Politiken.

Hidtil har skatteminister Morten Østergaard (R) afvist at omdanne børnechecken til et skattefradrag, der har til formål at begrænse EU-borgeres ret til ydelsen fra første færd i Danmark.

Men under et forhandlingsmøde med Venstre og de konservative mandag præsenterede ministeren ifølge Politikens oplysninger en anden mulig idé: At et skattefradrag fordeles på begge forældre i stedet for blot den ene.

Pointen med dette er at udligne den sociale skævhed, som har været indbygget i de hidtidige modeller for et fradrag.

Det nye forslag glæder Venstres chefforhandler, Claus Hjort Frederiksen - selvom det endnu ikke er endeligt formuleret og afleveret til partierne.

- Hidtil har Morten Østergaard jo afvist det, så det er da positivt, hvis han vil kigge på det. Politisk set kan man godt håndtere situationer ved at finde en ordentlig social balance, så det forventer jeg da, at ministeren også kan i denne sag, siger han til Politiken.

Også den konservative skatteordfører Brian Mikkelsen er glad for forslaget.

- Det vil være rigtig positivt, hvis man kan begive sig ind på den bane. Hele intentionen i en fradragsmodel er, at man skal tjene penge i Danmark for at få adgang til børnechecken.

- Derfor er det en politisk aftale, der handler om at finde de huller, der er, og sørge for at proppe dem til, siger Brian Mikkelsen.

Da V og K i første omgang forslog et skattefradrag som løsning på den betændte sag, var Skatteministeriet hurtig til at fastslå, at 30.000 lavtlønnede og arbejdsløse ville blive ramt – og 10.000 helt ville miste børnebidraget.

Morten Østergaard reagerede ved at kalde forslaget "pivskævt".

Men nu har piben ifølge avisen fået en anden lyd, og hvis regeringen og de borgerlige når til enighed om et fradrag, tyder meget på, at regeringen sikrer sig flertal for sit lovforslag.

Børnechecken er i dag på omkring 16.000 kroner årligt, og for at kompensere for det skal fradraget være tre gange så stort. Smøres fradraget ud på to forældre, er håbet, at kun meget få bliver ramt skævt, skriver Politiken.

/ritzau/