Regeringen lancerer jobdating-portal for arbejdsløse udlændinge

Regeringen og erhvervslivet vil slå to fluer med ét smæk.

Sammen vil de to parter hjælpe hinanden med at finde arbejdskraft til danske virksomheder, der opererer på vækstmarkederne. Fokus er at få kvalificerede udlændinge til at finde frem til virksomheder, der mangler dem.

»En gængs vittighed i Canada er, at hvis man gerne vil have fat i en læge, så skal man bare ringe efter en taxa, for der er meget stor sandsynlighed for, at chaufføren er læge,« fortæller handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Initiativet bliver i dag præsenteret på en konference om mangfoldighed i investeringsvirksomheden Saxo Banks hovedkvarter i Hellerup. Det er nemlig vigtigt med samarbejdet med erhvervslivet, når formålet både er integration og vækst, fortæller ministeren.

»Vi har masser af eksempler på kompetente nydanskere, der, når de kommer ind i en eksportvirksomhed, ikke bare er en ny medarbejder, men meget mere, for de kan både kulturforståelse og forretningsmodeller,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun peger på, at potentialet for arbejdspladser i eksportvirksomhederne er stort, men at virksomhederne selv har svært ved at finde overskuddet til at finde frem til de rette medarbejdere.

»Vi mangler en kobling mellem arbejdsløse indvandrede og de 30.000 små og mellemstore virksomheder, der eksporterer til udlandet. De er ofte så små, at når de tænker i at blive en succes, så har de meget svært ved også at forestille sig, at ansætte en nydansker. Men når de gør det, så bliver det langt nemmere for dem at komme ind på eksportmarkeder som Kina, Indien eller Kina,« siger Pia Olsen Dyhr.Minister forudser stort potentiale

Med det nye initiativ vil Pia Olsen Dyhr styrke båndet mellem danske virksomheder og udlændinge gennem Eksportrådet, som ligger under ministerens ressort.

»Eksportrådet har direkte kundekontakt med 5.000 virksomheder, der hvert år kommer gennem vores biks. Der kan vi linke dem op med udlændinge, som de mangler, for at nå ud på nye markeder,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun peger på, at foreningen Novum, der har højtuddannede udlændinge i Danmark som medlemmer, i øjeblikket har 20.000 personer i sit kartotek – og alle leder efter et job. Desuden siger hun, at indtjeningen i virksomheder med etniske minoriteter »er næsten fire procent bedre«, end tilsvarende virksomheder, der kun har etniske danskere ansat.

»Hvis man får 12.000 nydanskere ansat i eksportvirksomheder, så kan man øge eksporten med to mia. kr.. Det tror jeg sagtens kan nås,« siger Pia Olsen Dyhr.Sjælden ros fra bankdirektør

Til stede på mangfoldighedskonferencen vil også bankdirektør i Saxo Bank, Kim Fornais, være. Forud for arrangementet udtrykker han stor tilfredshed med regeringens initiativ, for han mener, at både erhvervsliv og udlændinge er i samme båd. Især initiativet til en helt ny internetportal, der skal parre virksomhederne med arbejdsløse udlændinge, ser Kim Fornais muligheder i.

»Det her med at få sat en webportal op, hvor man som virksomhed kan søge på personer og kvalifikationer og kontakte dem direkte, gør det lettere at finde frem til hinanden. Det er så basalt, at det næsten gør ondt. Det er et rigtig godt initiativ,« siger Kim Fornais.Mangfoldighed nødvendig for succes

Saxo Bank er på en kort årrække blevet en af Danmarks mest prominente finansielle virksomheder, og der satses hårdt på vækstmarkeder. Det kræver medarbejdere med indsigt, sprogkundskaber og kulturforståelse, fortæller Kim Fornais. Den har udlændinge, og den er værd at udnytte til gavn for alle.

»Vi har lige nu 1.200 medarbejdere med 59 forskellige nationaliteter ansat, og vi er sådan set ligeglade med, om de er gule, grønne eller blå, for det, det drejer sig om for os, er at få nogen ind, der deler værdier og mål, og som vil være med til at opbygge en god forretning,« siger Kim Fornais.

Han nævner selv eksemplet med en nu tidligere ansat, der af oprindelse er iraker. Efter forgæves at have sendt 420 jobansøgninger antog Saxo Bank ham, og efter kort tid avancerede han til en betroet stilling, fortæller Kim Fornais. Han har nu forladt Saxo Bank for at blive salgsdirektør i en finansiel virksomhed i London. Årsagen til at Kim Fornais turde tro på ham, byggede på hans indstilling.

»Der er jo masser af mennesker i det her land, der render rundt med en høj uddannelse, men simpelthen ikke kan få et arbejde. Hvis vi kan give dem et, så ser vi lige pludselig de her folk blomstre,« siger Kim Fornais.

 

Dagens Gossip