Regeringen skælder Tyrkiet ud, men vil stadig samarbejde

Skrevet af admin

06/03/2016

Mest læste i dag

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) tager skarp afstand fra Tyrkiets undertrykkelse af pressefriheden, efter at tyrkiske myndigheder fredag overtog kontrollen med den regeringskritiske avis Zaman:

- Det er dybt bekymrende, at Tyrkiet går tilbage fra den relativt tolerante linje, de har haft omkring ytrings- og pressefrihed. At de nu overtager en regeringskritisk avis svarer til, at vi i Danmark havde overtaget dagbladet Arbejderen og fået dem til at rose regeringen.

- Det er et klart skridt i den forkerte retning og noget, som vi bliver nødt til at reagere på.

Samtidig med, at den danske minister og hans vestlige kolleger skælder de tyrkiske myndigheder ud, beder de samtidig landet om hjælp.

EU-landene vil have Tyrkiet til at gøre mere for at bremse menneskestrømmen til Europa og håber at få en aftale om at sende økonomiske migranter tilbage til Tyrkiet. Kristian Jensen forklarer de forskellige signaler til Tyrkiet med, at "verden er kompleks":

- Derfor er vi nødt til at agere på flere områder samtidig. Tyrkiet er en vigtig partner i forhold til at få fred i Syrien og bekæmpe ISIL (Islamisk Stat, red.). Tyrkiet er en vigtig partner i forhold til at begrænse migration.

- Men Tyrkiet er også et land, hvor vi er nødt til at reagere, når de tager så klare skridt væk fra den pressefrihed, der er så vigtig en hjørnesten i et demokrati.

Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, deltager i mandag i et EU-topmøde i Bruxelles, hvor EU på forhånd har lovet en fond med cirka 22,5 milliarder kroner til hjælp for flygtninge i Tyrkiet.

EU er også villig til at tilbyde visumfrihed til EU for tyrkere og sætte mere tempo på EU's ellers strandede udvidelsesforhandlinger med Tyrkiet.

Udviklingen i Tyrkiet har dog senest fået den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, til i et interview med britiske BBC at udtrykke tvivl om, hvorvidt Tyrkiet bør være medlem af EU. Og Kristian Jensen deler tvivlen.

- Det Tyrkiet, vi ser i dag, kan ikke være medlem af EU. De er nødt til at forandre sig markant, for EU kan ikke acceptere et land, der ikke respekterer pressefriheden. Så Tyrkiet er nødt til at forbedre sig på en lang række områder.

De tyrkiske myndigheders overtagelse af Zaman, der er landets største avis, er et led i en stadigt mere omfattende indgriben over for tilhængere af den omstridte muslimske præst Fethullah Gülen, som er en magtfuld modstander af præsident Recep Tayyip Erdogan.

Kristian Jensen har "en klar forhåbning" om, at hans og andre vestlige landes bekymringer når de tyrkiske myndigheder.

- Så håber vi, at de indser, at Tyrkiet er nødt til at holde sig på et demokratisk spor, hvis de vil samarbejde med Europa, som de jo gerne vil.

/ritzau/