Regeringen vil hjælpe boligejere med usikre lån

Skrevet af admin

06/11/2013

Dagens topnyheder

Regeringen vil sikre, at boligejere med flekslån ikke rammes af store rentestigninger. Derfor fremsætter erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) et nyt lovforslag, som skal sikre flekslånenes overlevelse.

Dermed vil danskerne fortsat have adgang til de meget populære F1-lån.

- Jeg forventer, at realkreditinstitutterne med lovændringen kan opretholde de korte rentetilpasningslån, som rigtig mange danskere er glade for, siger Henrik Sass Larsen i en pressemeddelelse.

Lovforslaget bliver fremsat i lyset af de skærpede krav fra ratingbureauerne og EU til realkreditsektoren. Og det bliver positivt modtaget af BRFkredits direktør, Carsten Tirsbæk Madsen.

- Der har været en del blæst omkring F1-lånenes fremtid, men nu ser det ud som om, at regeringen sammen med Nationalbanken har fundet en løsning, som kan skabe ro for boligejerne.

- Umiddelbart er det vores vurdering, at udspillet vil kunne redde F1-lånene til glæde for rigtig mange boligejere, siger Carsten Tirsbæk i en kommentar til lovforslaget.

Samme melding kommer fra Realkreditrådet.

- Der har været nogle skrappe krav fra ratingbureauer, der sammen med EU-krav har truet F1-lånets overlevelse. Det, som regeringen siger, er, at man har fundet en løsning, så F1-lånene kan fortsætte. Det hilser vi velkommen, siger direktør Ane Arnth Jensen, Realkreditrådet.

Lovforslaget indebærer konkret, at der indføres en tvungen løbetidsforlængelse for realkreditobligationer med kortere løbetid end de bagvedliggende lån i særlige situationer.

Forlængelsen vil blive udløst, hvis renten stiger med mere end fem procentpoint ved en auktion, eller auktionen fejler.

Når forlængelsen udløses, bliver de udestående obligationer omdannet til lange konverterbare obligationer svarende til de bagvedliggende lån.

Med lovændringen vil investorerne skulle bære risikoen for en løbetidsforlængelse. Denne risiko vurderes imidlertid at være beskeden. Regeringen skønner derfor, at renten på de pågældende realkreditobligationer "ikke bliver påvirket væsentligt".

Lovændringen betyder, at danske boligejere og virksomheder fortsat vil kunne få de lånetyper, som de kender, fastslår Henrik Sass Larsen.

Det er hensigten, at loven skal træde i kraft 1. januar 2014, så der hurtigt skabes klarhed på markedet. Lovændringen har ikke virkning for de obligationslån, som skal refinansieres inden udgangen af 2013.

/ritzau/