Regeringen vil sende politifolk og militær til Mali

Skrevet af admin

29/09/2015

Mest læste i dag

Op til 12 danske politifolk bliver den første del af et øget dansk bidrag til FN-missionen Minusma i Mali, der siden 2012 har været plaget af borgerkrig mellem militante islamister og regeringsstyrker.

Derudover vil Danmark bidrage med "yderligere militær støtte".

Det oplyser udenrigsminister Kristian Jensen (V) til Ritzau.

- Regeringen har i New York sagt, at vi vil bidrage mere til FN’s fredsbevarende mission i Mali. Stabilitet i Mali og i Sahel er vigtig, fordi regionen med Libyens sammenbrud kun er en grænse væk fra Europa, siger han.

Sahel er en betegnelse for området umiddelbart syd for Sahara, der strækker sig Senegal i vest til Eritrea i øst.

- Desuden har regeringen til hensigt at tilbyde yderligere militær støtte. Formålet vil være at dække nogle af de kritiske militære behov, som FN har efterspurgt til Minusma, blandt andet inden for transport og logistik, siger Kristian Jensen.

Ifølge Kristian Jensen kan det få konsekvenser for Europa og Danmark, hvis ikke FN-missionen i Mali lykkes med at skabe stabilitet.

- Fravær af statslig kontrol kombineret med et magtvakuum i Libyen har øget spillerummet for terrorgrupper og organiserede kriminelle - blandt andet menneskesmuglere, siger han.

- Samtidig medvirker massiv fattigdom og manglende muligheder til irregulær migration blandt andet mod Europa.

Konflikten i Mali begyndte i 2012, da militante islamister i den nordlige del af landet angreb regeringshæren.

I 2013 vedtog FN's Sikkerhedsråd en resolution, der godkendte en international intervention.

Siden januar 2013 har der derfor været blandt andet franske soldater i Mali, ligesom britiske og canadiske fly har deltaget i missioner imod de militante islamister.

Danmark deltager i øjeblikket med cirka 20 stabsofficerer inklusiv generalmajor Michael Lollesgaard, der er leder af FN-styrkerne i Minusma.

/ritzau/