Regeringen vil trods panderynker blive i EU-asylaftale

Skrevet af admin

11/09/2015

Dagens topnyheder

Dublin-forordning eller ej? Fælles EU-asylpolitik eller ej?

En flygtningestrøm ind over de danske grænser har sat asyl- og flygtningepolitik i toppen af regeringens dagsorden, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er ifølge Jyllands-Posten bekymret for, at Danmark mister herredømmet over sin egen udlændingepolitik.

Han frygter, at Danmark enten bliver tvunget ind i de kommende flygtningekvoter, eller at vi må forlade Dublin-samarbejdet, hvilket med stor sandsynlighed vil gøre Danmark til asylmagnet i Europa.

En række kilder bekræfter Løkkes bekymring over for Jyllands-Posten forud for de kommende måneders storpolitiske opgør i Europa om flygtningestrømmen.

Statsministeren har ved flere lejligheder gjort det klart, at Danmark på grund af retsforbeholdet hverken skal eller vil tage del i EU-planen om en kvotefordeling af 160.000 flygtninge og migranter i Europa.

Men trods bekymringerne vil regeringen forsøge at holde Danmark i den såkaldte Dublin-forordning, som udgør selve rammen for EU's mere permanente omfordeling af flygtninge, skriver Politiken.

Af et notat, der udstikker regeringens linje forud for mandagens EU-møde, fremgår det sort på hvidt, at regeringen lægger "stor vægt på at forblive en del af Dublin-systemet".

Danmark er en del af Dublin-forordningen gennem en parallelaftale, som betyder, at Danmark kan sende flygtninge tilbage til andre EU-lande.

Men systemet er reelt brudt sammen og skal udbygges. Derfor skal Danmark beslutte, om man skal tilslutte sig en mere omsiggribende model, eller om samarbejdet helt skal ophøre.

- Ifølge parallelaftalen skal Danmark give meddelelse til Kommissionen, hvorvidt Danmark agter at gennemføre forordningsændringen. Sker dette ikke inden for angivne tidsfrister, betragtes parallelaftalen om Danmarks deltagelse i Dublin- og Eurodac-forordningerne som opsagt, står der ifølge Politiken og Jyllands-Posten i notatet.

Ifølge EU-ekspert Marlene Wind vil et exit fra forordningen virke som en magnet for menneskesmuglere.

- Hvis vi ikke er med i Dublin-samarbejdet, vil det gøre os til et fristed for menneskesmuglere, siger Wind, som dog tilføjer, at det er for tidligt at fastslå, hvor de politiske forhandlinger ender.

/ritzau/