Regioner: Thorning står i vejen for billigere medicin

Skrevet af admin

04/06/2015

Mest læste i dag

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efterlyser lavere medicinpriser, men reelt står hun selv i vejen for, at det kan lade sig gøre.

Det siger både sundhedsøkonomer og statsministerens partifælle Bent Hansen, der er formand for Danske Regioner, som driver sundhedssystemet. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Da regeringen onsdag præsenterede sit sundhedsudspil, var det med klar afvisning af, at prisen må afgøre, om ny dyr medicin skal anvendes.

Samtidig slog statsministeren fast, at medicinpriserne fremover skal være "mere rimelige".

- Vi skal ikke sidde passivt og bare acceptere de priser, der er. Der skal selvfølgelig to til at handle, og derfor skal vi som samfund kræve lavere priser, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Men det er ikke muligt at kræve lavere priser, hvis regionerne ikke kan afvise præparater på grund af prisen, mener Bent Hansen.

- I dag tager vi ikke hensyn til prisen overhovedet. Det gør stort set alle andre lande, og derfor er vi jo også nødt til at sige, at vi ikke har ubegrænsede midler, siger Bent Hansen til Jyllands-Posten.

Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen har også svært ved at se, hvorfor medicinalfirmaerne skal sænke priserne.

- Det har været meget fremme, at nordmændene får den dyre medicin billigere end os, og at vi skal blive bedre til at presse priserne ned.

- Men så længe vi ikke er villige til at bruge det ultimative våben – nemlig at afvise et produkt – kommer vi til at betale prisen, siger han til Jyllands-Posten.

Flemming Sonne, direktør i Amgros, der indkøber medicin til sygehusene, er enig i den vurdering:

- Så længe vi ikke har den store muskel – at vi kan fravælge medicin på grund af prisen – er det ikke realistisk at presse prisen meget ned, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/