Regionerne: Ventetider på demensudredning er for lange

admin

|

22/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er ikke godt nok, at der kan gå over et halvt år, før danskere, der har mistanke om, at de er ved at blive demente, ser en læge.

Sådan lyder det fra formanden for Regionernes Sundhedsudvalg, Ulla Astman (S).

- Det er naturligvis ikke godt nok, at det nærmet kun er hver tredje afdeling, som ser patienterne inden for fire uger, siger hun i et skriftligt svar til Ritzau.

- Jeg vil drøfte med regionerne, hvordan vi kan sikre, at flere bliver udredt til tiden, fortsætter hun.

Patienterne på over halvdelen af landets sygehuse venter over fire uger, før de får deres første undersøgelse. På seks afdelinger er ventetiden 12 uger eller mere, og de patienter, der venter længst, står på venteliste i 38 uger inden de ser lægen.

Det viser tal fra venteinfo.dk, som har en oversigt over ventetider.

Regionerne er altså et stykke fra at leve op til loven om ret til hurtig udredning, som Folketinget vedtog i 2012. Loven betyder, at patienter har ret til udredning inden for en måned, hvis det er fagligt muligt.

Den lange ventetid skyldes manglende ressourcer, mener Ulla Astman, og regionerne arbejder målrettet på at nedbringe ventetiden med længere åbningstider, flere ressourcer og optimering af arbejdsgangen.

- Men jeg vil dog også sige, at regionerne aldrig har lagt skjul på, at der ville være problemer med at sikre hurtig udredning på nogle områder, siger formanden.

- I en tid med begrænsede ressourcer er en ny patientrettighed en stor opgave, og det har fra starten været kendt, at der er områder, der vil være udfordret af mangel på kapacitet. Neurologi/demensområdet er et af de område, fortsætter hun.

Det antages, at 85.000 danskere lider af en demenssygdom. Hver eneste dag kommer flere end 25 nye demenspatienter til.

/ritzau/