Renset kinesisk vand dumper omfattende myndighedstjek

Skrevet af admin

|

08/12/2014

Dagens topnyheder

Renset vand, der kommer rindende fra en beholder, burde være sikkert at drikke i Kina.

Men myndighederne i Kina har i en ny undersøgelse klarlagt, at det for en fjerdedel af tilfældene ikke er virkeligheden. For i knap 23 procent af 2088 partier vand fra en række selskaber dumper vandet kravene for, hvor mange bakterier, det må indeholde, skriver avisen Shanghai Daily.

Undersøgelsen er udført af de kinesiske fødevaremyndigheder i andet halvår af 2014 og inkluderer flere store producenter af renset vand. Resultaterne blev fremlagt fredag.

I et af partierne på 18,9 liter, der blev produceret i det nordlige Kina i juli og efterfølgende solgt i Beijing, var der otte gange så mange bakterier, som loven tillader. Helt præcist var der 160 såkaldte CFU, der er en betegnelse for antallet af levedygtige bakterier eller svampeceller i en prøve, per milliliter.

I et andet parti af samme størrelse blev der fundet 120 CFU per milliliter, mens et tredje parti, der også blev solgt i Beijing, indeholdt hele 29.000 CFU per milliliter.

Alle tre partier kommer fra store producenter som Danones Robust, Wahaha og C'estbon.

Wahaha har i en meddelelse til det kinesiske nyhedsbureau Xinhua oplyst, at virksomheden har tilbagekaldt produkterne og stoppet samarbejdet med det vandværk, hvor bakterierne angiveligt har fundet vej til vandet.

Kunderne vil blive tilbudt at få refunderet deres penge.

De to andre vandselskaber har ikke kommenteret sagen.

Myndighedernes undersøgelse bygger på i alt 4881 partier af vand og andre drikkevarer fordelt på 3192 produkter i 31 provinser. I 791 tilfælde levede varerne ikke op til de nationale standarder på området.

Kina har været ramt af en stribe fødevareskandaler de seneste år. Fødevaresikkerhed er derfor blevet et omstridt og debatteret emne i Kina på grund af et stigende antal meldinger om madforgiftninger.

Mange af tilfældene skyldes en lemfældig sikkerhedskontrol hos især de mindre producenter af fødevarer.

/ritzau/