Republikanerne får flyvende start på midtvejsvalget

Republikanerne har fået en optimal start på midtvejsvalget i USA. I delstaten Kentucky er partiets mangeårige senator, Mitch McConnell, blevet genvalgt ifølge CNN og andre internationale medier.

Og i West Virginia står partifællen Shelley Moore Capito til sejren og en plads i Senatet. Det er delstatens første republikanske senator siden 1959.

I Arkansas, en af de delstater, hvor der på forhånd var størst spænding om udfaldet, ser Republikanerne også ud til vinde. Udfordreren Tom Cotton udråbes af flere medier som sejrherre, og dermed mister demokraten Mark Pryor sit sæde i Senatet.

Det største spændingsmoment ved valget er kampen om flertallet i Senatet. En tredjedel af de 100 senatsmedlemmer er på valg, mens samtlige 435 medlemmer af Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, er på valg.

Det er ifølge amerikanske medier og adskillige meningsmålinger sikkert, at Republikanerne bevarer eller udbygger sit flertal i Repræsentanternes Hus.

Og muligvis sætter partiet sig altså også på magten i Senatet. Demokraterne har siden 2006 haft flertallet i Senatet - aktuelt med 55 pladser mod 45 - men formår Republikanerne at vinde seks pladser fra Demokraterne, overtager partiet magten.

Sker det, bliver den 72-årige Mitch McConnell fra Kentucky flertalsleder i Senatet og overtager dermed en af de mest magtfulde poster i Kongressen fra demokraten Harry Reid.

Med de foreløbige prognoser har Republikanerne vundet to af de nødvendige seks pladser - i West Virginia og Arkansas - ved at slå en demokratisk kandidat i staten og dermed tage en hidtil demokratisk plads og gøre den republikansk.

Senatsvalgene i Colorado, Georgia, Iowa, Louisiana, New Hampshire og North Carolina menes at blive afgørende for det endelige udfald. I North Carolina ligger demokraten Kay Hagan til at blive genvalgt. Med 17 procent af stemmerne talt op står Hagan til 52 procent af stemmerne mod 45 procent til udfordreren Thom Thillis ifølge New York Times.

/ritzau/

 

Dagens Gossip