Kampagnen ser blandt andet nærmere på, om virksomhederne har håndvaske med varmt vand, sæbe og engangshåndklæder, som er med til at sikre en god personlig hygiejne. Kontrollen fokuserer også på, om virksomheden har rutiner, der sikrer, at syge medarbejdere ikke smitter andre via maden.
Baggrunden er, at køkkenmedarbejdere ofte møder for tidligt på arbejde efter en omgang Roskildesyge hjemme i privaten og hvert år er årsag til, at gæster i kantiner og på restauranter får både diaré, opkast og mavekramper. Heller ikke 2012 blev nogen undtagelse fra tidligere år, viser en aktuel opgørelse fra Fødevarestyrelsen.
Konstant antal smittede
De seneste tre år har antal smittede således ligget nogenlunde konstant omkring 750 gæster fordelt på mellem 15 og godt 20 selskaber. Fælles for udbruddene har været, at køkkenmedarbejderne enten selv havde været syge med opkastninger eller diaré og var mødt for tidligt på arbejde igen. Eller at de var mødt op med norovirus på hænderne efter at have plejet deres syge børn.
- Både fødevaresikkerheden og gæsterne lider under Roskildesyge. Og det er altså at på kompromis med hensynet til begge dele, hvis man lader syge køkkenmedarbejdere arbejde alligevel, forklarer Fødevarestyrelsens udbrudskoordinator, Morten Lisby.
- Og hverken håndsprit eller plastichandsker er effektive til at stoppe Roskildesyge. Så budskabet er helt klart, at man skal blive hjemme, når man er syg med opkastninger og diaré, og i mindst to døgn efter man føler sig rask. For ellers smitter man stadig. Derudover skal man altid sørge for en høj håndhygiejne og hyppigt vaske hænder med lunkent vand og sæbe, indskærper Morten Lisby.