Retsforbehold: SF afviser at give Venstre vetoret på EU

Skrevet af admin

18/11/2014

Dagens topnyheder

Venstre kan godt glemme alt om at få vetoret på Danmarks udenrigspolitik.

Sådan lyder meldingen fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr, forud for forhandlingerne om rammerne for en afskaffelse det danske retsforbehold til fordel for en såkaldt tilvalgsmodel, så Danmark i fremtiden kan vælge til og fra på de enkelte områder.

Ifølge Jyllands-Posten har Venstre foreslået - bakket op af Socialdemokraterne - at de enkelte partier i aftalen får vetoret, så de kan blokere for deltagelse i nye områder. Men det punkt er SF ikke klar til at acceptere uden grundig diskussion af konsekvenserne.

- Set i et historisk lys, og hvis vi kigger tilbage på det nationale kompromis, som jo var der, hvor vi blev enige om retsforbeholdet, så har det aldrig været på tale, at noget parti kunne have vetoret.

- Jeg kan ikke forestille mig, at det er det, Venstre mener i forhold til fremtiden. For det vil jo betyde, at det bliver rigtig svært at forestille sig mere EU-lovgivning på retsområdet, siger Pia Olsen Dyhr.

Spørgsmål: Så SF vil ikke deltage i en aftale, som vetoret er en del af?

- Det kommer an på, hvordan det veto er udformet. Hvis det er ligesom i et normalt politisk forlig, så kan vi godt leve med det.

- Men vi kan ikke leve med, at Venstre for evigt har vetoret på Danmarks udenrigspolitik. Det vil jeg slet ikke overlade i deres hænder, sige Olsen Dyhr.

Hun vil i stedet overlade beslutningerne til Folketingets Europaudvalg, så det er et siddende flertal i Folketinget, der bestemmer, hvor vi skal melde os til og fra.

- Det er jo et demokratisk princip, at det er et flertal, der kan beslutte det, siger hun.

Med til forhandlingerne sidder Socialdemokraterne, Venstre, Radikale, SF og Konservative. De er alle enige om, at retsforbeholdet skal afskaffes til fordel for en tilvalgsmodel.

Og der er udsigt til en afstemning efter et folketingsvalg, så Danmark kan fortsætte med at være med i Europol-samarbejdet.

/ritzau/