Nationalbanken og danske banker ramt: Russere påtager sig ansvar

Skrevet af Mathias Busekist

10/01/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En russisk hackergruppe påtager sig nu ansvaret for hackerangrebene mod danske banker.

Dagens topnyheder

Cyberangreb som dem, Nationalbanken og syv danske banker er blevet udsat for, har til formål at lægge hjemmesiderne fladt ned.

Nationalbanken var i særdeleshed hårdt ramt efter at være blevet udsat for et overbelastningsangreb, hvilket medførte, at deres hjemmeside har været utilgængelig dele af mandag og tirsdag.

Bankkunder bør dog ikke frygte, at hackerne skulle have fået adgang til deres konti eller data i forbindelse med angrebene. 

Og ifølge Danske Banks sikkerhedschef er det en russisk hackergruppe, der står bag angrebene. 

Det fortæller sikkerhedschefen til Computerworld. 

Foruden Nationalbanken var det Sydbank, Skjern Bank, Jyske Bank, Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Sjælland-Fyn, Djurslands Bank og Kreditbanken, der blev påvirket.

Lignende angreb

Bankdata, der leverer IT-løsninger til otte banker, har været udsat for et lignende angreb. Cyberangrebet medførte, at det var umuligt at tilgå hele syv af bankernes hjemmesider dele af tirsdagen. 

Hackerangrebene kommer blot en måned efter Forsvarsministeriet og ministeriets underliggende myndigheder samt Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed blev ramt af et lignende angreb.

Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet. bemærker såvel størrelsen på angrebene samt at der med danske institutioner er tale om prominente mål.

"Jeg mindes ikke at have set det i det her omfang før i Danmark," siger han til B.T.