Russisk kulde på G20-topmødet

Skrevet af admin

15/11/2014

Mest læste i dag

Ruslands koldkrigsagtige konflikt med de vestlige lande sendte lørdag en kuldefront ind over G20-topmødet i Brisbane, hvor der er fremlagt nye ambitiøse planer om at bekæmpe klimaforandringer.

Krisen i Ukraine er et af de dominerende temaer, der sammen med en ny, overraskende klimaaftale mellem USA og Kina, kan komme til at overskygge den australske topmødevært, premierminister Tony Abbotts, ønske om at have mest fokus på at skabe økonomisk vækst forskellige steder i verden.

I Brisbane har FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, gentaget udtalelser fra Mikhail Gorbatjov, den tidligere leder af det opløste Sovjetunionen om, at spændinger mellem Rusland og Vesten har bragt verden på randen af en ny kold krig, og han har opfordret G20 til at tage krisen i Ukraine op.

Iagttagere siger imidlertid, at Ukraine mest vil blive drøftet på sidelinjerne.

Premierministrene fra Storbritannien og Australien har sagt til den russiske præsident, at de anser hans linje for at være voldelig og et udtryk for imperialistiske ambitioner.

Men trods konflikten var Abbott og Putin i stand til at smile foran kameraerne, da de udvekslede et varmt håndtryk forud for deres drøftelser bag lukkede døre. Abbott har understreget, at det vigtigste formål med topmødet er få signaleret til hele verden, at G20 kan skabe håb og optimisme.

Den tyske forbundskansler Angela Merkel har på topmødet fastslået, at EU overvejer at indføre nye sanktioner mod Rusland.

Moskva svarer igen på Vestens kritik i stærke følelsesprægede sætninger, og fra russisk side er Frankrig blevet advaret mod yderligere at forhale leveringen af et krigsskib, som der blev indgået kontrakt om i 2011.

Putin skulle senere føre bilaterale drøftelser med Frankrigs præsident, François Hollande.

Den russiske leder klandrer i stærke vendinger Vesten for at have indført sanktioner mod Moskva, men han har sagt, at han ikke vil tage emnet op på G20-topmødet.

- Hvorfor skulle jeg skabe opmærksomhed omkring det og bede om noget. Det er meningsløst, sagde den russiske leder lørdag.

Mange australiere er vrede over, at Rusland har sendt fire store krigsskibe ind i farvandet nord for Australien før topmødet. Det tolkes som udtryk for trods, efter Rusland er blevet beskyldt for at have været medvirkende til, at det malaysiske passagerfly MH17 i sommer blev skudt ned over Ukraine. Mange af de 298 omkomne var australiere.

/ritzau/Reuters