Så mange danskere er blevet tilkendt erstatning efter coronavaccine

Skrevet af Nicolai Busekist

24/03/2022
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Flere danskere har søgt om erstatning, efter at være blevet vaccineret mod coronavirus. Kun 20 personer er dog blevet tilkendt en erstatning.

Dagens topnyheder

Generelt har der været en rigtig god vaccinetilslutning i Danmark, hvilket har medført, at der er givet mere end 13 millioner stik med en coronavaccine til danskere.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut fordeler det sig på hhv. 4,8 millioner, der har fået 1. stik, 4,7 millioner, der har fået 2. stik samt 3,6 millioner, der har fået 3. stik.

Tallene viser dog også, at vaccinetilslutningen er blevet mindre og mindre. Det er nemlig kun 61,4% af befolkningen, der har fået det 3. stik, mens hele 82,3% af befolkningen har fået 1. stik.

Blandt de mange millioner af stik, der er givet i Danmark, er det kun et fåtal af dem, der har udviklet sig til erstatningssager, lyder det fra Patienterstatningen ifølge Ritzau.

Indtil videre er der kun blevet indsendt 897 ansøgninger om erstatning, hvoraf flere af dem allerede er blevet taget under behandling. Det har medført, at 20 af dem er blevet anerkendt og derfor kan tildeles en erstatning.

Det er dog langt fra alle, der har sendt en ansøgning, der kan forvente at få en erstatning. Ifølge Patienterstatningen er der nemlig 300 af de næsten 900 ansøgninger, der er blevet afvist. Desuden er der 577 sager, der endnu ikke er afgjort.

I de sager, der er blevet afgjort og er blevet anerkendt, er der indtil videre blevet tildelt 230.000 danske kroner. Pengene er blevet fordelt på 11 af de 20 anerkendte sager.

Det bliver dog understreget, at sagerne endnu ikke er helt afsluttede, hvorfor der også er en forventning om, at beløbet vil stige. Det skyldes, at man fortsat mangler at tage stilling til erstatning for varigt mén, tabt indkomst og fremtidigt tab af erhvervsevne.

Der er tilkendt erstatning til personer, der er blevet vaccineret med vaccinen fra enten Johnson & Johnson, AstraZeneca, Pfizer eller Moderna. Sagerne begrænser sig derfor ikke til en konkret vaccine.