Så meget kostede redningsaktion ved Antarktis

Regningen for at hente 52 polarturister og forskere på et strandet skib ved Antarktis løber op i 400.000 australske dollar - knap to millioner kroner - lyder det fra den australske regering.

Den australske isbryder Aurora Australis var i færd med at sejle nye forsyninger til flådebasen Casey Station, da det russiske ekspeditionsskib Akademik Sjokalskij juleaften satte sig fast i isen, skriver avisen The Age.

At Aurora Australis skulle omdirigeres for at hjælpe turisterne koster de australske skatteydere omkring 30.000 australske dollar per dag, skriver avisen The Age.

Efter at passagererne blev evakueret fra det russiske skib torsdag, fik Aurora Australis tilmed en ny opgave: En kinesisk isbryder, der havde assisteret i redningsmission, sad nu også fast i isen, lød det.

Isbryderen Xue Long er lørdag kommet fri fra isen igen, og det australske skib kan fortsætte de oprindelige opgaver. Forsinkelsen kan dog have påvirket videnskabelige programmer:

- Omdirigeringen vil uden tvivl lægge pres på en allerede stram sæson, siger Jason Mundy, der er fungerende direktør for det australske Antarktis program ifølge AFP.

Redningsaktionen har formentlig heller ikke været omkostningsfri for kineserne. Xue Long var på opgave i forbindelse med Beijings ambitiøse Antarktis-program, der indeholder etableringen af en kinesisk base i området.

Måske er der dog kompensation at hente hos det russiske skibs ejere og forsikringer, lyder det i The Age.

Torsdag lykkedes det en helikopter fra Xue Long at lande ved siden af Akademik Sjokalskij og evakuere 52 videnskabsfolk, turister og journalister og føre dem til Aurora Australis.

Akademik Sjokalskij sidder i øvrigt fortsat fast i isen og har 22 besætningsmedlemmer om bord.

/ritzau/

 

Dagens Gossip