Sådan aflæser du din modstanders kropssprog

Skrevet af Elo Christoffersen

30/09/2013

Dagens topnyheder

Blackjack, poker eller lønforhandling. Nu kan du lære din modspillers kropssprog og vende situationen til din fordel.

Online spil stiger fortsat i popularitet, men det betyder ikke at værdien af en gammeldags dyst ved et af de grønne borde ikke er til stede. Det tilføjer spillet ekstra udfordring, når du sidder overfor din modstander og prøver at regne ud, om han bluffer.

Hvad bør du kigge efter, når du spiller poker eller blackjack face-to-face? Brug dit kropssprog og vind, skriver Casinoportalen i en pressemeddelelse.

I alle face-to-face situationer er du mere eller mindre slave af dit kropssprog. Faktisk er hele 93 procent af den måde du kommunikerer følelser på, alt muligt andet, end det, du rent faktisk siger. Det er den måde, du bruger din stemme på og de signaler du sender med din krop.

Om du arbejder med at forhandle store aftaler, afhøringer, skal forhandle løn eller spiller poker eller blackjack, så er størstedelen af dit kropssprog ubevidst.

Det vil sige, at lige meget hvor meget du tænker over dit kropssprog, så vil der være situationer, hvor du bare ikke kan kontrollere det eller er ubevidst om, hvad du gør.

I poker eller blackjack, hvis det er det, du helst spiller er langt de fleste spillere dygtige til at bluffe og kender vigtigheden af at opstille et pokerface i afgørende situationer. Men uanset hvor dygtigt du er til at bluffe, så vil der altid være ’lækager’ i kroppen.

Det vil sige, at kroppen signalerer noget andet, end det du siger, når du enten lyver eller bluffer.

Ting der indikere bluff eller nervøsitet:

1: Vær opmærksom. Først og fremmest skal du være opmærksom på hvad dine modspillere gør med deres krop, hænder og ansigt. Lærer du dig selv at fokusere på dette, vil du hurtigt finde små tegn og signaler hos både dig selv og dine modspillere.

2: Du skal finde en baseline hos din modspiller. En baseline er din modspillers ’normale’ kropssprog, altså det kropssprog han har og bruger, når han er afslappet. Når du har fundet personens baseline, så kan du se, hvornår han afviger fra denne. Du får på denne måde noget at sammenligne med. Du skal blandt andet være opmærksom på deres mimik, skuldre, håndbevægelser, energiniveau og hvilken vej overkroppen vender. Kan du komme til det, så hold også et godt øje med din modspillers fødder (Ja, du læste rigtigt - Fødder).

3: Smil. Et falsk smil ses kun omkring munden, her smiler personen ikke med øjnene. Et falsk smil kommer og går hurtigt, hvorimod et ægte smil kommer langsomt og forsvinder og kun langsom igen.

4: Adamsæblet. Ved nervøsitet synkes der både oftere og kraftigere end normalt. Et meget synligt tell.

5: Blinkraten. En normal blinkfrekvens ligger mellem 8 og 15. hurtigere blink end dette kan indikere nervøsitet.

6: Hånd til ansigt. Et meget typisk tegn på nervøsitet og løgn er når en person ofte tager sin hånd op til ansigtet. For eksemplets skyld fremhæver jeg en historisk situation her: Bill Clinton tog sig til ansigtet mere end 26 gange, da han benægtede at have haft sex med den unge Monica Lewinsky. Er det bevis nok?

7: Pupillerne. Når et menneske tænker på noget dejligt eller har det godt, så forstørres pupillerne med op til fire gange! Bliver din modstanders pupiller pludselig store, så kan du næsten være sikker på, at han har en god hånd.

8: Foragt. Når en person føler sig bedre end dig, virker overlegen eller ser end på dig, så har han allerede afsløret sig selv. Denne følelse ses ofte, når en person lyver. Dette kan også ses ved at din modspiller smiler med kun en mundvig – altså, hvis han sender dig et skævt smil.

9: Skulderløft. Trækker din modspiller svagt på den ene eller begge sine skuldre, samtidig med, at han siger noget? Tjaa… det ses ofte hos løgnere. Værsgo’, her er et tell mere til dig. 

10: Ja/nej hovedbevægelser. Dette træk kan meget vel være et tegn på en løgn, hvis der ikke er en sammenhæng mellem det, der bliver sagt, og det kroppen gør. Ryster din modspiller for eksempel på hovedet men siger ’ja’, eller nikker han men siger ’nej’, så skal du være opmærksom.

11: Stemmeleje. Når mennesker lyver eller bluffer - pokerspillere eller ej – vil du ofte kunne høre, at deres stemmeleje bliver svagere. Altså vil de svare lavere end de normalt taler. Dette er faktisk hjernens forsøg på at holde ordene tilbage.